Random header image... Refresh for more!

Konec školního roku – kroužky a domácí škol(k)a

Theo by byl letos předškolák a v září hurá do školy. U zápisu by se od něj požadovaly předškolní dovednosti jako poznávání barev a tvarů, umět napsat svoje jméno, zazpívat písničku, vyprávět příběh, najíst se příborem, stříhat, umýt si ruce, zavázat si tkaničky. To poslední, pravda, neumí. Přemýšlím, kdo z naší rodiny vůbec tkaničkami disponuje… No snad by za to nepropad :-D

Sárunka pomalu dozrává raného školkového věku. Jako správná holčička a ne-první dítě se vyžívá ve stavění puzzle, kreslení a různém vyrábění (které nezřídka vypadá spíš jako všeničící komando :-D). A prahne po tom “dělat taky školičku” :). Tak snad jí to vydrží.

Co jsme tedy letos v rámci vlastně školek podnikali?

S Theem jsme začali s nějakou trošku formálnější domácí školou. Učí se pomalu číst a psát, a po dlouhém rozvažování a diskutování, anglicky. Pravda, NENÍ to ta jednodušší varianta ani pro něj ani pro mě (která jsem se učila angličtinu jako cizí jazyk, což je metoda naprosto neaplikovatelná). Psaní je taky jiná liga, fakt nestačí, aby to pěkně vypadalo a občas nějaké to iy, jak má pohodově nastavena čeština :-). S tou plánujeme začít až někdy kolem Vánoc a živě si představuji, jaká to bude eufórie, až a bude prostě a, na shledanou!

Běžné věci o světě se učí… na světě :-D. Pak taky v komunitní škole (podzim 2016 a jaro 2017) nebo při hře s kamarády a jejich neméně kreativními maminkami :). Destination Imagination byla vlastně taková prvouka, no ne? S přimhouřeným okem i výtvarka :).

Co dál se ve školce dělá? Hraje se s dětmi! Splněno.

IMG_0436

Zpívá se! Splněno. Nejradši vtipné písničky jako Horolezci od Ivana Mládka.

A sportuje. Bez sportu by to ani u nás nešlo :). A i kdyby té organizovanější formy nebylo, určitě by na všech těch hřištích získal fyzičky dost, o chudácích gaučích doma nemluvě :-D. Což mi připomíná, že jdu objednat na zahradu trampolínu.

Theovou nejoblíbenějším sportovním kroužkem je asi playball. Bohužel už je to jeho poslední rok, počítají s tím, že by si měl vybrat nějaký specializovanější sport. Skvělé je, že si toho mohl tolik vyzkoušet – volejbal, běh, překážky, skákání, skupinové hry…. a je trošku zřejmější, na co má talent.

theo_playball_2017

IMG_0530

IMG_2194

(první playball! září 2013)

Playball 2013 - sporties

Gymnastika to vyloženě není, ale taky ho strašně baví :-D. Uvidíme za rok, ještě by mohl být v této nesoutěžní skupině, prostě si užít to skákání a kotrmelce… ale spíš to vypadá, že na to nebude čas. Co by totiž taky dělat chtěl (a mohlo by mu opravdu jít): atletiku, baseball, tenis. A jezdit na jachtě :-).

Plavání je spíš taková dovednost, kterou by měl asi zvládnout každý. Alespoň špatně! Ale radši dobře, když má u domu bazén a 6 měsíců v roce se nedá venku dělat nic lepšího :-). Theo plavání miluje! Hlavně skákání a potápění, různé kotrmelce a triky. A i když ty styly ještě chvíli potrvají, už teď není potřeba tak ostříží hlídání ani plaveckých pomůcek.

IMG_4061

IMG_9872

Na 20 metrů vzdálenou plošinu na moři jsem ho ale pustila jen s destičkou. Jinak prostě plave, splývá, potápí se, loví, skáče… Při hodinách se momentálně soustředí na kraula a po letní pauze se určitě do bazénu vrátí.

IMG_0268

Koníky necháváme na další rok zatím otevřené. Poslední rok udělal docela pokrok, v aréně už jezdí bez vodiče, klusání už taky vypadá celkem k světu… ale nevěřili byste, jak je to tam organizačně chaotické. Alespoň je to ale takový koníček, na který se dá poměrně dobře navázat, je tam kontakt se zvířaty a přírodou, ani nejde primárně o soutěživost… No, bude-li čas. Myslím, že se tam vrátí, rád, ale ani neopláče nějakou pauzu.

IMG_1273

IMG_4593

Sárunky jedinou organizovanou aktivitou (kromě herničky v komunitní škole) byl letos playball. Její vlastní playball! Jak se těšila. A ještě má hodinu dřív než Theo! :). Fyzicky je hodně šikovná, je silná, flexibilní a mrštná. Playball ji baví a příští rok je tam zase jako na koni :).

IMG_0864

IMG_9668

IMG_2231

A co dál? Na koníky je ještě malá, na plavání asi taky… A pak jsme na to přišli. Když jsme se byli jednou podívat na Theuškově gymnastice, trenérka jí taky dovolila se zapojit. A ačkoliv jí žádné stojky ještě nešly, strašně si to užívala a od té doby vždycky skučí, že nemůže zase. Do příštího roku tedy chceme vybrat buď nějakou gymnastiku nebo tanec.

A taky kvůli Sárce se víc snažím vyhlížet různé tvůrčí aktivity. Ona nepadá do mdlob (jako někdo), když má něco vybarvit :), právě naopak! Takže letos odchodila svůj první workshop v Muzeu islámského umění na téma smaragdů. Monet v dětské knihovně ji ale bavil víc, vedla ho totiž maminka domškoláka z naší “školy”, takže tam nebyla taková svázanost technikou. A Picassa trošku odignorovala, ten zase bavil Thea. Jinak si vyrábíme doma, tématicky i netématicky, kreslíme, stříháme, experimentujeme, pečeme, lepíme… A dokud bude Pinterest, můžeme u toho sedět dalších 200 let :-).

IMG_8892

IMG_0432

IMG_0999

IMG_0719

A teď už máme prázdniny!

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?