Random header image... Refresh for more!

Jaká byla podzimní komunitní škola?

Jak vůbec funguje naše komunitní škola pro domškoláky v Doze, jsem psala tady. Teď nám zrovna skončilo podzimní kolo, tak si tady poznamenám, co jsme zmákli.

Theo se posunul ze skupinky “Littles” do “Youngers”, která zahrnuje děti 5-8 let. Kurzů měli na výběr přehršel (Lego Reading, Art Around the World, Science in the Kitchen, tělocvik…), reálně si vybírají dva.  Theovi jsem vybrala “Stop! Look! Listen!”, protože to byla dopravní výchova, která ho momentálně nesmírně zajímá, a protože jsem ji učila já :-D. Probírali jsme značky, fungování semaforů, bezpečnost (helmy, autosedačky, airbagy, blinkry), první pomoc, orientaci v mapách a samozřejmě si střihli taky jednu praktickou hodinu na improvizovaném dopravním hřišti.

dopravka_DHE-fall2016

Jako druhý kurz měl Science in the Kitchen, ve kterém dělali různé experimenty z obvykle doma dostupných surovin. Lava lampy, sopky, domácí zmrzku, saláty, slizy :-D, experimenty se sodou a octem – tyhlety věci, špinaví a barevní až za ušima. Já jsem tam s ním nebyla, takže si musel už kompletně poradit sám. A spokojenost veliká.

science_dhe-fall-2016

Sárunka je ve skupině “Babies” (pod 3 roky), takže může být buď se mnou, anebo odložena do herničky :o). Což jsem na dopravku zkusila využít (bylo to navíc výhodně ve vile naproti přes ulici), a docela hezky to fungovalo! Těšila se tam, hrála si s hračkami i ostatními dětmi a těch 45 minut vždycky nějak zvládla (ačkoliv jedno pondělí stála 15 minut za dveřmi a pořád se ptala mamí? mamí? :-D).

sara_dhe-fall-2016

sara_dhe-fall-2016

Po školičce vždycky následuje oběd a playtime, je z toho nakonec v podstatě celý den dětského hraní a objevování, výměny zkušeností, nápadů a her.

kachna_dhe-fall-2016

ceremony_dhe-fall-2016

Další kolo nás čeká zase v únoru! Jupí. Do té doby ale samozřejmě pojedeme naše pravidelné playtimy, vejletíky, ale taky vánoční odpočinek a starý dobrý homeschooling :).

Ale aby toho nebylo málo, pět našich 5-6letých kluků vytvořilo tým v rámci mezinárodního vědeckého programu Destination Imagination. Jejich úkolem bude vytvořit z jednoduchých strojů (páka, kladka, šroub…) stroj komplexní, který bude schopen vyřešit nějaký praktický problém. Ještě nevíme jaký, ale smyslem tohoto programu je právě trénink přemýšlení nad problémy a hledání nástrojů k jejich řešení (ne jen výuka nástrojů). Ve středu měli letět na Měsíc. Jak, a co s sebou? Raketou, na solární pohon, s batohem, obědem a skafandrem. No nešli na to špatně :).

Tahle naše škola je zatím stále ještě dost dobrá zábava!

DI_prvni-setkani

 

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?