Random header image... Refresh for more!

Destination Imagination

Destination Imagination je mezinárodní program, který chce mezi dětmi a teenagery rozvíjet kritické myšlení a kreativitu – tady máte rámec, i ten úkol si laskavě vymyslete sami a za 3 měsíce nám předveďte řešení. Vynálezci všech věkových kategorií, spojte se a bavte :-). Vlastně taková Tesla.

Akorát že těm našim je momentálně maximálně 6! Takže Teslička prostě :-D

image

DI má řadu kategorií, my jsme se zapojili do nesoutěžních Rising Stars jako škola “Doha Home Educators”. Do soutěžních kategorií pak míří další dva týmy našich starších domškoláků, takže reprezentujeme myslím dobře. Národní vítězové soutěžních kategorií pak míří do USA na celosvětové finále. Kde si je může klidně vyhlídnout nějaká univerzita nebo firma a tak dále a tak podobně :). My ale nesoutěžíme, jak jsem řekla.

My se jen tak každý týden po 3 měsíce scházíme na čas přesně zakotvený v kalendáři každé z našich rodin, aby kluci mohli makat na svém projektu. Včetně šéfky týmu, která to má celé takříkajíc kopat vpřed, přitom však nesmí nijak zasahovat do vybraných řešení ani výsledku ani je nijak korigovat. (Co ale může, je třeba bránit jim, aby se tou izolepou natrvalo přilepili k sobě. Tak namátkou). Důležité jsou hlavně nápady, postupy a spolupráce, ne nutně hned oslnivé výsledky.

Rising Stars dostali letos za úkol vymyslet nějakou inovaci do domácnosti za použití jednoduchých strojů (páka, kladka, nakloněná rovina… tyhlety věci :-)). Tady je potřeba si říct, že když pět šestiletých kluků vymýšlí inovace a řešení, dojde hned zkraje k prvním zklamání z vynalézání. Kdo to kdy viděl, že nemůžou použít kouzla, tryskové boty, létající auta a osobní superschopností?

Dva týdny trvalo, než přišli s nápadem, že by mohli pomoci svým nebohým matkám, a vynalézt jim automatizovaný systém na praní prádla. To jim mohla Anelle schválit a mohli se pustit do práce.

A takhle to celé přibližně vypadalo! Pro mě velmi pozitivní zážitek a zatím panuje shoda, že se do toho pustíme příští rok znova. Už dnes, dva dny po finále, všichni naléhají, aby si spolu mohli zase hrát. Uvidí se totiž… až zítra! :-D

1 reakce nize

1 Veronika { 19.03.2017 v 8:51 pm }

Nejstarší tým z Doha Home Educators vyhrál 1. místo ve své kategorii! Mezi 100 katarskými školami. Nejlepšííí!!

Chcete neco dodat?