Random header image... Refresh for more!

Konec nejdivnějšího školního roku (zatím)

Je v tom trošku zmatek, v tom se asi shodnem. Americké školy v Kataru končí (online) školní rok tento týden, anglické školy čeká týden volna a (online) škola ještě 4 týdny, ostatní školy mohou skončit, jakmile doklepou schválené učivo! Školáci v Česku se vracejí do lavic, někteří ne a někteří už tam jsou a kdoví, jak to vlastně dopadne.

Takže ačkoliv dneska do školy prakticky nikdo nechodí, nějak i tomu (zatím) nejdivnějšímu školnímu roku musíme vyhlásit konec. A až na tohle závěrečné fiasko byl jinak docela fajn, ne?

IMG_0974

IMG_3299

Školní školu :-D máme v zásadě hotovou, teď zbývá klasicky nafotit nějaké vzorky do portfolia, napsat hodnocení a poslat do Theovy české školy. Termín je obvykle 1.6., i když letos nemusíme jezdit na přezkoušení. Ne že bysme teda mohli :-D.

Velkou součástí našeho roku je komunitní škola. Je to místo pro hru, učení, socializaci (i nás dospělých!), práci i hroznej žrout času :-D, protože dostat děti odpoledne domů nebo aspoň na kroužky, je někdy v nadlidských silách. Na dopoledná si Theo na jaře vybral tělocvik a výtvarku/vyrábění. Sára šla do výtvarky a vaření. A Zojinka se upíchla v předškolní třídě, kde jsme se věnovali povoláním.

Dřív nebo později se v naší “škole” mihnou snad všichni domškoláci v Kataru, takže se tu nejen dohadují ty nejdůležitější události našeho sociálního kalendáře :-D, ale taky se odsud rekrutují zájemci o další mimoškolní aktivity.

7027ada5-74f4-4806-972a-5ac17b42ec60

Co si zorganizuješ, to máš! Třeba Destination Imagination. To je mezinárodní program, ve kterém děti mají splnit nějaké zadání, které na ně porota s dvouminutovým předstihem hodí (něco postavte, zahrajte scénku…), a následně prezentují řešení hlavního úkolu, na kterém pracovali několik předcházejících měsíců. Vtipem celého programu je, že do něho nesmějí nijak zasahovat dospělí. Takže vedoucí jsou tam od toho, aby se skupina scházela, aby pomohla rozjet komunikaci a spolupráci, aby děti měly materiály na výrobu a někam se to prostě celé posouvalo v rámci zadání, ale jinak žádný jiný input poskytovat nesmí!

Já jsem poprvé “vedla” školní (soutěžní) skupinu ve věku 8-11 let. Dětí bylo 7 (maximální velikost skupiny) a vybrali si výzvu Picture This (zadání zde). Vymysleli úplně boží příběh o lovcích na safari, kteří ztratí kameru.  A kamera fotí, i když je přenese do budoucnosti, kde se potkají s roboty a vznikne celá řada vtipných nedorozumění.

Organizační majstrštyk byly meeting předškolní (nesoutěžní) skupiny do 7 let, kam spadala i Sárka, a podařilo se nám  je s další domškoláckou maminkou dojednat na stejnou dobu. Dva kroužky a žádný dvojitý jezdění pro většinu účastnících se rodin! Sárka řešila s dětmi výzvu Blast Off (zadání zde). Jejich příběh se točil kolem ztroskotané mimozemské lodi, jejímž pilotům pomůže pozemská rodina zpátky do vesmíru. Vyráběli kosmickou loď, loutky a zkoušeli různé způsoby vyslání rakety do vzduchu.

IMG_4384

IMG_4146

IMG_4141

3086d17a-a00a-4337-8032-67d227c317f5

5e6754c7-8f67-458e-af62-5e870b694bc6

Katarské národní finále pohřbil covid stejně jako závěrečné projekty asi všech letošních kroužků. Školy se zavřely 16 dní před akcí a práce po 4 měsících ustaly. Minulý týden jsem vyhodila už i pozadí našeho safari / města budoucnosti. Myslím, že naše motto Děláme to kvůli procesu ne výsledku, by už ani krutějc vystihnout nešlo.

Další covidovou mrtvolou byl závěrečný koncert Theova sboru, který se měl letos konat v nádherné národní knihovně. Hudebka se ale snaží, scházejí se dál online, takže je z toho logicky spíš taková polosoukromá hodina zpěvu. Teď dostali nápad zeditovat dohromady individuální zvukové nahrávky, které děti v průběhu týdne posílají. Asi to nějak smíchat půjde, ale editorovi tenhle job fakt nezávidím :-D. Menší koncert měli přímo v hudebce ale i v zimě.

IMG_2802

Piano se online nastartovat nepodařilo. S Theem tak od března přece jenom trošku lezeme učebnicí kupředu levá (koho by bavilo hrát pořád to samý) a vedle toho jsme dětem předplatili aplikaci Simply Piano. Pro Thea to není kdovíjaká sláva, ale Sára se do ní úplně zamilovala a jak si teď dává “přestávku od piána” (který nikdy neměla ve 4 letech začít), tak jí od toho teď nemůžeme dostat! Tak holt i blbej pozná, že nazrál čas :).

IMG_2915

Na plavání i do Bounce (skákání na trampolíně a lehká artistika) chodili Theo se Sárou od září společně (jen každý do jiné skupiny). Oba už můžou být i doma v bazénu bez většího hlídání, což je super. Trampolíny jsou dobré spíš na celkové vyřádění, ke skupinové hodině mají vždycky ještě jednu hodinu volnou (buď navazující nebo jindy, jak si kdo zvolí), tam bereme i Zojinku. Obojí je ale bohužel taky od března úplně u ledu. Zas to jsou ale místa, která by nemusela úplně zaniknout….

IMG_1338

IMG_1195

IMG_1216

IMG_3067

To u takového baletu, který vedou dvě baletky z Venezuely a Bulharska, ve studiu vlastněném australskou jogínkou (t. č. budující své nové studio v Thajsku, ale karanténující v Bulharsku… ještě stíháte?), není až taková jistota :(. Nejdříve se zkoušely online classes přes zoom, ostatně taková Yoga International funguje online úspěšně už roky. Ale nakonec si nechali v krizi jenom jógu a tanečníky vyšoupli na vlastní kolej. A ta naštěstí díky nadšení a charismatu našich učitelek jede celkem pěkně.

IMG_2720

IMG_8011

IMG_7014

Baseballová sezóna je, stejně jako snesitelné počasí v Kataru, krátká, což normálně všechny štve, kromě letoška. Liga skončila za pět minut dvanáct 6. března! Ukázalo se, že Thea baseball pořád baví, neúspěšné odpaly a doběhy ho výrazně neštvou, a že Sára je dost slušná odpalovačka!

IMG_1795

09b0b87f-0ae9-48c0-8413-13350e362633

Zojáček má letos svůj první kroužek – první rok playballu, Sárunka chodí poslední rok. Tak to hezky vyšlo s předáním této štafety. Cvičí se improvizovaně dál online, ale ta skupinka zrovna tady chybí. Jako jsme rádi, že to běží dál, i když Sárunka po 4 letech playballu přijde o svoje poslední velké rozloučení.

IMG_4498

IMG_1476

Tenhle školní rok tedy dojíždíme s ipady v rukou. Skoro každý všední den společně cvičíme PE with Joe, ujmula se páteční výtvarka a Theův STEAM klub (minulý týden experimentovali s potopitelností lodiček, jindy vyráběli ptačí krmítko) a Minecraftový kurz o podmořské fauně a přírodních zdrojích.

IMG_6707

IMG_7281

IMG_6956

Jo, jsou hodně na počítačích, to se nedá svítit. Taky ale frčí lego, kynetický písek, audioknihy, vláčkodráha a teď samozřejmě taky naše dva nové chlupaté přírůstky. Dalo by se říct karanténní mezioborové experimenty, hned to Theovi šoupám do portfolia :-D.

IMG_8450

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?