Random header image... Refresh for more!

Nová Qatar National Library

23592295_1555213887874826_7040836937588800005_o

V listopadu se s velkým zpožděním (národní kolorit) otevřela nová Katarská národní knihovna. Je to až neuvěřitelné, ale dosud tu veřejná knihovna co? Vlastně nebyla! Knihkupectví taky velká bída, čili nejlíp existovat na kindlu a kontinuálně vyplňovat místa v kufrech knihama :-). A teď tu máme tohle.

 

Milion voňavých svazků knih k zapůjčení zdarma! To je prostě jiná liga. A každá kniha, kterou vezmete do ruky, je nová. Jen orazítkovaná, otagovaná, obalená. Ale nová!

Pokud tedy náhodou nezabrousíte do archivu, kde jsou naopak knihy, mapy a svazky historické hodnoty, které královská rodina sbírá už od 70. let a teď jsou tady.

Technologiemi se velmi nešetřilo. Knížky se při odchodu položí na kupičku u samoobslužné stanice a hromadně se samy načtou na přiloženou členskou kartu. Vrací se taktéž u samooslužných okének, které knihy jako bankomat (tentokrát ovšem jen po jedné) nacucnou, a do 3 minut by měly z dopravníku vystupovat ve svém oddělení. A na vracení je tu, prosím pěkně, i 24/7 drive-through! Tak tedy doufám, že lidi budou knihy i vracet…

Celá budova je povedená i designově. Vypadá jako origami :). Uvnitř je to pak jedna obří hala s centrálním nádvořím, s průhledy do labyrintového archivu v nižším patře, a schody s regály a regály knih po všech stranách. Pod schody jsou ze všech stran přístupné čítárny, konferenční sály, počítačové studovny a taky samostatná sekce dětské knihovny (s vlastní hernou, stoly na vyrábění a tématickými hračkami a pomůckami). Po čtyřech návštěvách ale musím říct, že knížek je tu oproti prvnímu týdnu k dispozici možná desetina. Knihovnice se ovšem dušují, že každý den katalogizují a přidávají nové knihy. Tohle si prostě musí ještě sednout.

I tak je to ale paráda!

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?