Random header image... Refresh for more!

Návrat adventního kalendáře (1. týden)

Tak jsem se do toho pustila zas. Ale je to nějaké jednodušší, řekla bych.

Jednak jsem oproti loňsku už nasbírala dost slušnou praxi :).

No a za druhé už skoro nic (krom vercajku, materiálu apod. a i to jen tak natajňačku) NEMŮŽU chystat dopředu, jinak by to ani tak malému dítku neštymovalo. Musím hrát překvapení z nového dopisu! Aktivity samotné taky nejsou složitější (spíš naopak), ale mnohem větší díl práce obstarává T. Evoluce prostě :).

Letos nám díky kalendářové nepřízni hned na startu vypadl adventní věnec, zařadili jsme ho tedy jako úkol nula :) 30. listopadu. Svíčky jsou recyklované z loňska, pouze jsme je polepili čísly a upevnili na talíři barevným pískem. No už jsem viděla horší :-D.

advent2014_00_svicen

A 1. prosince vyjel na scénu poprvé vánoční vláček. Saně vždy vezou dopis od Ježíška a vagónek malý dáreček. To jsem nemusela dělat, nebylo by to bývalo potřeba, ale rychle se na to zvykne :-D.

advent2014_00_vlacek

Tak jdem na to. První týden (plus mínus).

1. Adventní výzdoba (dáreček: želé bonbon)

Nejprve jsme vyráběli dva věnce na dveře. První jsme ozdobili ďubkováním vodovek vatovým tamponkem, lepidlem a třpytkami. Nakonec jsme na něj přilepili mašličku.

Druhý olepil Theuška vatou jako Santovy vousy a vlasy (ano, mám strašně moc vaty z výroby Tomášova komínku :-D) a nakonec dostal i obličej. I nohy teda hned pod pusou :-D.

Zvonečky jsou už pouze pomalované dvě poloviny papírového hrnečku. Co jsem u této výroby opravdu ocenila, je vzrůstající samostatnost, stačí v podstatě připravené prostředí.

advent2014_01_vyzdoba

2. Přáníčka především pro babičky (dáreček: čoko penízek)

Vyrobili bychom je pro všechny, ale to bychom na tom seděli ještě teď a nebyla by to už zábava. Nebyla. Nebyla… Takže jsou nakonec k poslání jen tři, ostatní dostanete karty komerční :-).

advent2014_02_pranicka

3. Rozsvícení vánočního stromečku (dáreček: samolepky autíčka)

Odpolední akce hotelu Ritz Carlton zahrnovala vánoční sešlost s koledami, čokoládovými sušenkami a horkou čokoládou, vánočním rukodělným trhem a rozsvěcováním jejich 5metrového vánočního stromečku. Potkali jsme navíc spoustu známých a vyfotili se všichni 4 v této vánoční atmosféře. Theuškovi se nejvíc líbilo házení lístků do fontány. A jeho milovaný popcorn :)

advent2014_03_ritzcarlton

4. Pečení perníčků (dáreček: razítko letadlo)

Ale mně se letos do perníčků fakt nechce. Pečení ok, ale zdobení? Kde bych na to vzala čas… Našla jsem proto recept jednodušší, skoro bych řekla dětský, na vánoční sušenky. Celé to bylo hotové za 45 minut a celou dobu Theuška udržel pozornost i aktivitu. Na míchání těsta stačila vařečka a ruce, vyválení válečkem (od playdoh), vykrajování (sám si vybíral formičky na každou cca druhou sušenku :-)), pečení (7 minut, které hlídal na časomíře) i zdobení (sypání cukrem). A jsou dobrý!! Zatím nejúspěšnější aktivita tohoto týdne.

advent2014_04_peceni

5. Mikulášská (dáreček: omalovánka)

Velká česko-slovenská akce s “opravdickým” Mikulášem, čertem a andělem a balíčky pro všechny děti. Na můj vkus trošku moc velká akce (30 dětí + všichni rodiče), ale nakonec to bylo celkem fajn, hlavně dětem se to moc líbilo. Theuška sice nic nezazpíval, styděl se a líbil se mu nejvíc čert :), ale nadpozemští vzali za vděk i mým zpěvem. Organizátorku dodatečně chválím za naplnění balíčků pastelkami, samolepkami a jen troškou sladkostí. I Sárunka dostala, jen místo sladkostí velký rolničkový náramek.

advent2014_05_mikulasska

6. Dopis Ježíškovi (dáreček: pirátské hádanky)

Theuška už překvapivě dlouho dokáže udržet v hlavě nějaké přání, které nešlo splnit hned s tím, že to možná donese Ježíšek, když si to bude opravdu usilovně přát. Co to ale nakonec bude? Unese to Ježíšek? “Neboj maminko, když to neunese Ježíšek, přinese to Santa Claus. Ten je vééélikej a silnej.” Takže tak.

Theuška si tedy přeje: sanitku s houkačkou, která se dá zapnout a vypnout a dělá rámus. A taky dráhu pro auta, která je bude vystřelovat do dálky.

Pro Sárušku jsme spolu vybrali nějaký hrací stoleček, prý by se jí určitě moc líbil a bude mít radost, když jí ho Ježíšek teda donese.

Takže uvidíme :)

advent2014_06_dopis

Tuto kreslicí aktivitu realizoval pravou rukou!! Je to stále záhada.

7. Koledy (dáreček: čoko bonbonek)

Jednou to přijít muselo. Prošli jsme za mého zpěvu skoro celou knížku s tradičními koledami. “A proč gajduškové?” “A co je to kolíbati?” Moc ho to teda nebavilo, možná tak chrastit do rytmu rolničkami. Ale to zase Sárunka sabotovala :-D. Tak jsme zkusili CDčko. “Maminko, tu už jsme slyšeli! Tu nééé.” Piáno se taky nechytlo. Tak co moderní koledy? Jingle bells, Vánoce Vánoce přicházejí už docela šly. Když jsem si cestou na playball zpívala dudlaj dudlaj dudlajda tak už toho měl ale tak akorát plný zuby :-D. Večer ale Ivan říkal, že si dudlajdoval ve vaně. Takže asi takový trápení to nebylo, ale tohle se moc nechytlo :).

advent2014_07_koledy

8. Betlém (dáreček: mini gumoví medvídci)

Naštěstí jsme si dnes spravili náladu. Vystříhala jsem Theuškovi fragmenty Betléma, které jsme pak uspořádali na velkou čtvrtku a Theuška je polepil a pokreslil. Moc pěkný! K tomu jsem mu ještě vyrobila královskou korunu a povídali jsme si o tom, jak se kdo jmenuje, kdo u toho byl, co je to kometa a proč má kráva vemínko :-D.

advent2014_08_betlem

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?