Random header image... Refresh for more!

Nejoblíbenější knížky II

Podobný výběr už jsme tu jednou měli, už to bude … pohledám … skoro 2 roky! a všechno je samozřejmě jinak. Kromě Krokodýla, toho jsme četli zrovna včera. A předevčírem :).

Co hltá Theuška teď? Konečně příběhy!, ačkoliv stále musejí mít dost velké zastoupení obrázků. Třeba takovou Honzíkovu cestu sice zvládne i 3 kapitoly po sobě, jenže to, že Helena nenakreslila povoz, na kterém pro Honzíka přijel dědeček na nádraží, je pořád trochu problém. Proto zatím výběr bez Honzíka nebo Modroočka aj., kterým ale předpovídám slavnou éru v nejbližší budoucnosti.

Knizky2014_oodvaznemauticku

O odvážném autíčku (Jiří Žáček, Jitka Petrová)

“Já jsem auto a mám přání věnovat se cestování. Táhne mě to do dálky.” Tak ta se líbí i mně. Poutavý text a originální ilustrace a jako přidaný bonus nám ji Sárka nemůže rozervat :).  

Knizky2014_oodvaznemauticku

The Little Blue Truck (Alice Schertle)

Druhá z tvrdých knížek, myslím k předminulým narozeninám. Anglicky ji číst ale nechce, takže se rytmus vytrácí, ale stejně s přidáním zvuků zvířat a náklaďáků je to velký favorit. Dokonce má prý proto tolik rád černou barvu na malování, že je jako to bláto :).

Knizky2014_thelittlebluetruck

O mašince Tomášovi (Wilbert Vere Awdry, Christopher Awdry)

Koupili jsme letos v létě v Čechách, druhý díl snad z patnácti, hlavně proto, abychom si doplnili vzdělání stran mašinkových jmen (a co třeba takoví Edward vs. Tomáš!!). Knížka má absolutně ideální poměr textu a obrázků, které jsou navíc velmi expresivní. A je to prostě typické splašené lumpačisko Tomáš, takže i poučení jsou taková lidská.

knizky2014_tomas (2)

knizky2014_tomas (1)

Povídání o pejskovi a kočičce (Josef Čapek)

Moc sympatická dvojka, nejoblíbenější jsou samozřejmě hitovky typu Jak myli podlahu (“Ta, jak je pejsek jako kartáč”), Jak si pejsek roztrhl kalhoty (“Jak zašili kalhoty tou žížalou”) a Jak dělali k svátku dort (“Jak pekli tu myš”).  Ta už je relativně bezobrázková, ale evidentně dostatečně poutavá i bez toho. Odškrtávám do čtenářského deníku.

knizky2014_pejsekakocicka

Povídej pohádku (Adolf Dudek)

Malý výběr těch nejnotoričtějších klasických pohádek, ještě bych řekla ve zkráceném znění – vlastně takový Reader’s Digest :-D. Hrnečku, vař, O Budulínkovi, O Koblížkovi – pěkně doplněno obrázky a přímou řečí, u které se člověk může pořádně pitvořit a čtenáře chytnout.

knizky2014_povidejpohadku (1)

knizky2014_povidejpohadku (2)

Malá dětská encyklopedie

Záchytná kniha pro všemožné situace o fungování světa, o které dítě projeví zájem. Nejradši máme momentálně vesmír s poznáváním planet (na které nejvíc fouká, která je červená, která je nejblíž sluníčku, která má nejvíc prstenců) a životem na vesmírné stanici. Pronikli jsme taky trošku do zeměpisu – tady žijeme my, tady babička, tady Izzy a tady holčička, která to má do školy daleko a musí se učit přes počítat (ťuk ťuk – Theuško, to budeš možná i ty!). Pak jsou tu pěkně rozpracované každodenní situace v knihovně, ve škole, u doktora, části těla, rodinné vztahy a prostě VŠECHNO, co děti tohoto věku může zajímat.

V pracovním listu byl tento týden úkol poznat, které zvíře žije na statku … a on to s přehledem věděl. Jak to věděl?? Naučil se to tady? Nebo jakto, že kráva ano, ale lachtan ne? 

knizky2014_encyklopedie (1)

knizky2014_encyklopedie (2)

knizky2014_encyklopedie (3)

knizky2014_encyklopedie (4)

Příběh malého slona Babara (Jean de Brunhoff)

Francouzská klasika, kterou jsem zakoupila na doporučení a okouzlila mě ilustracemi i psacím písmem. Přiznám se ovšem, že nemilosrdně vynechávám části o tom, jak lovec Babarovi zastřelí maminku a jak král slonů sní muchomůrku a co? – umře. Ale jinak to čteme dokola a dokola. Já ani nevím, co je na Babarovi tak okouzlujícího, je to slon žijící ve městě s bohatou dámou, co mu všechno koupí a učí ho slušnému chování a jezdit autem :-D, ale děti to žerou.

knizky2014_babar (3)

knizky2014_babar (1)

knizky2014_babar (2)

1000 Words And Pictures (Brown Watson)

“Ta velká” je fascinující knížka, kterou má rád už snad několik let. Jako menší se prostě díval na obrázky a učil se slova. Dneska se dá využít jako předškolácká “učebnice” na rozvoj slovní zásoby (v češtině i angličtině), k obšírnému popisování situací, lidí a dějů nebo hledání různých předmětů. Máme ji prostě moc rádi, je taková velmi neencyklopedicky vzdělávací.

knizky2014_velka (1)

knizky2014_velka (2)

V září jsme také začali chodit do dětské knihovny a skoro každý týden si zde něco nového půjčíme. Trend je ovšem jasný – auta, vláčky, letadla a vesmír. Ale náš aktuální favorit – první knížka, kterou jsme si dokonce prodloužili, Kuře jménem Sobota! Tak jsem zvědavá, jestli se dostane do výběru 2015 :).

Hoďte mi prosím klidně své favority, ať se dozásobíme. Knížek není nikdy dost!!

5x reakce nize

1 babina { 13.01.2015 v 9:44 pm }

no tie zvieratká sa predsa naučil na Agráči, tam to videl,čo je doma na hospodárstve a čo nie a lachtan tam predsa nebol. Okrem zábavy má ten Agráč aj vzdelác efekt
a čo je to lachtan?
a nad knižkami porozmýšľame

2 Lenka { 13.01.2015 v 11:53 pm }

Líbí se mi tvoje cenzura :-)

3 Veronika { 14.01.2015 v 7:06 am }

Lachtan = uškatec.
Haha, Agrokomplex, i to je dobré vzdělávací okénko :). No není se co divit, že děti v domácí škole nosí na přezkušování výkresy, eseje a vstupenky z takovýchto akcí, že? :))

4 Veronika { 14.01.2015 v 7:08 am }

Ta velká kniha v Nitře, co má slova slovensky a anglicky a Theuškovi se tak líbila, není náhodou od Richarda Scarryho?

5 babina { 14.01.2015 v 3:46 pm }

áno je, presne. Je to veľký obrázkový slovník
slovensko – anglicko – nemecký

Chcete neco dodat?