Random header image... Refresh for more!

Muzeum islámského umění

Ačkoliv se tímto architektonicky nepřehlédnutelným místem chlubí všechny průvodce věnující se Kataru už tak pár let, ve skutečnostni bylo Muzeum islámského umění otevřeno s velkou pompou až v prosinci 2008. Ultramoderní budova skrývá nádherné interiéry a bohatou sbírku uměleckých předmětů především z Íránu, Sýrie a Egypta (ne starověkého).

Jestli jste někdy měli tu čest do islámských muzeí zavítat (Egypt, Jordánsko, Tunisko), pak vězte, že od zaprášeným a rozmlácených expozic ušlo Muzeum islámského umění dlouhou cestu. I když zkušeného evropského kurátora by ještě uživili :)

Muzeum islámského umění zevnitř - výhled na West Bay

Muzeum islámského umění na Cornichi

Budova muzea se nachází na konci 6km promenády podél zálivu hlavního města a společně s Centrem pro islámská studia dominuje ne-mrakodrapové části Dohy.

MoIA - centrální schodiště

MoIA - Arabic theme

Působivé jsou i kontrasty potemnělého interiéru, který osvětluje jen prosklená stěna.

Prostory pro samotné expozice jsou situovány v oddělených patrech uspořádaných do písmene “U”. Celou střední část budovy tvoří několik desítek metrů vysoký dóm.

Sbírky samotné se tématicky věnují například figurálnímu umění, které je značně omezené výklady Koránu, dále třeba také úloze a rozvoji arabské kaligrafie, důvodům a způsobům použití květinových a geometrických motivů, zdobnému umění a samozřejmě i různým skriptům Koránu samotného.

MoIA

Náhrdelník

MoIA

I islámské umění pracuje s motivy draků.

MoIA

Lev

MoIA

Umělecko-řemeslné zpracování vědeckých nástrojů, jejichž původ si nastřídačku připisují ňekové, Arabové i Španělé (jak to jeden převzal od druhého, “zdokonalil”, přejmenoval a prohlásil za vlastní vynález :-)

MoIA

Muzeum islámského umění rozhodně přidává další zajímavou zastávku každému návštěvníkovi Dohy – ať už je zaměřen umělecky, architektonicky, nebo si jen chce užít poklidné místo s nádhernými výhledy na město.

Ještě pár dalších nových fotek najdete na Picase.

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?