Random header image... Refresh for more!

A na závěr – Sydney!

A zase jsme se ocitli ve městě. Velkém městě! V Sydney žije 4,5 miliónu lidí – naštěstí rozprostřených kolem VELIKÉHO zálivu. Už z obrázku je asi jasné, proč se trajekty jako důležitá součást městské hromadné dopravy nezastaví ani na chviličku. Ale zase ty scenérie… Něco na tom bude, že se Sydney rozprostírá kolem nejkrásnějšího zálivu na světě. Být osadník-dobyvatel, taky neváhám :).

Sydney

South Head

Centrum města se nachází mezi přístavem Darling Harbour a nejstarší částí Sydney – Circular Quay a The Rocks. Tady už dneska žádné skály nejsou, i původní domy jsou už pěkný kus od nově vybudovaného břehu, přístaviště a promenády. Historická část to ale viditelně je. Křivolaké uličky, staré domy s ozdobným mřížovím, projekty budované trestanci a prvními osadníky (případně i pospolitě :)).

Staré domy - Sydney

Po zálivu můžete vyrazit buď vlastní lodí (tu jsme nepřibalili), na trajektu anebo na výletní lodi, kterou jsme zvolili i my. Proveze vás všemi výhledy a zákoutími z Darling Harboru až téměř k ústí do oceánu, ne nad Labem! Odnikud si Sydney neprohlédnete lépe než od vody.

Sydney při návratu z plavby

Sydney plavba

Vlastně ještě z mostu!

Opera - z Harbour Bridge

Harbour Bridge

Tady se můžete rozhodnout, jestli se budete dívat “jen” z jednoho z podpůrných sloupů, anebo si obléknete šedý mundůr a vylezete po okraji mostu až nahoru. Jen pro odvážné! A pro ty, co za to jsou ochotni obětovat 200 dolarů… což sebevrazi fakt nejsou :).

Kam se dál stojí za to vypravit je akvárium v Darling Harboru. Neřekla bych sice, že je nejlepší, co jsem kdy viděla (tam vyhrává na plné čáře stále Ósaka), ale hezké to tady taky mají. Zaměřili se hlavně podmořský svět Austrálie, takže tu uvidíte kompletní osazenstvo 42 Wallaby Way a třeba taky řasovníky… bohužel nemám žádnou slušnou fotku. Ale využijte kamaráda Google a žasněte!  Tak přesně proto se vyplatí jet do Austrálie potápět. Jednou…

Sydney AquariumHahaha, čistit tunely ve žraločím bazéně – nejlepší nebo nejhorší práce na světě?

Ve stejné oblasti můžete sfouknout také návštěvu námořní muzea, které mělo momentálně velkou výstavu o historii lovu a výzkumu žraloků. Austrálie byla první, která žraloky vyhlásila za chráněné, označuje je výzkumnými vysílačkami a analyzuje jejich chování. Víte, že první otagovaný žralok se jmenoval Bruce? :) Jako Spielbergův model v Čelistech? :-D Miluju trivii!

Sydney má taky kromě civilizačního centra taky více jak deset pláží, kde si to žije po svém… prostě jako na pláži. Prostě si po práci odběhnete zasurfovat nebo zablbnout do vln. Nebo zahrát beach volleybal. Nebo ukazovat nahatý tělo. Joo, žijeme moc dlouho v Arábii, aby nám plážová móda nepřišla až moc odhalená a svobodomyslná :). Voda je tady podstatně teplejší než na jihu, ale oceánskou sílu to tu má až na pár chráněných výjimek taky dobrou.

Pláž v Manly

Poslední, co bych rozhodně doporučila, je Australské muzeum. Prakticky veškerý výzkum australských dinosaurů probíhá odsud a mají to tam i fakt moc pěkně prezentované. Pro dospělé i pro děti, které si můžou všechno vyzkoušet a nikdo jim za to ruku neukousne…. i když má zuby větší než hlídači v českých muzeích! (Zdánlivě).

V Sydney se taky velice dobře jí, můžete tu zajít do největšího IMAXu na světě (hehe, zašli jsme – na Under the Sea, které jsme vám doporučovali už předloni), vyzkoušet originální piva nebo se prostě jen tak poflakovat a nasávat atmosféru v záři letního slunce. Nezapomeňte, jsme přece na dovolené!

A malý výběr fotek ze Sydney už samozřejmě čeká na Picase.

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?