Random header image... Refresh for more!

8 stupňů jižně od rovníku

Tak jedem! Už sobotu prvně vkročíme na jižní polokouli. Posledně to byla jen těsnačka.


Zvětšit mapu

V plánu je, jak jinak, hlavně potápění. Ale to jídlo, sopky, opice a chrámy taky vezmeme na milost :-).

North East Bali

Na většině potápěčských destinací severní polokoule skončila sezóna v dubnu… takže je tam teď buď hnusně, anebo tam není moc k vidění. Proto jsme se adaptovali a jako ovečky věrně následujeme manty a žraloky na jih. Jako výchozí základnu jsme si vybrali Tulamben na severovýchodě ostrova, pod sopkou Mount Agung. Pláže jsou tu poseté černým sopečným kamením a i Agung má částečně na svědomí jeden z údajně nejkrásnějších vraků na světě – USS Liberty. Když ji totiž ve 40. letech Japonci potopili, loď ztroskotala na břehu, odkud ji po dvaceti letech právě sopečná erupce posunula 30 metrů severně – 30 metrů do hloubky.

Tulamben - Liberty Wreck

Čekají nás 3-4 ponory denně, mezi tím bohapustý odpočinek. To je stejně výhoda tohoto sportu – mezi ponory se NESMÍ dělat nic fyzicky náročného :-D.

Tulamben - potápěčský resort

Pod vodou nás čeká patrně typická fauna a flóra Indického oceánu, i když při výletech na jih na ostrovy Lembongan a Penida už to bude říznuté australskými a indo-pacifickými zástupci. Kromě mant a žraloků (velrybích a kladivounů) budeme vyhlížet ještě mola mola, neboli měsíčníka – největší “kostnatou” rybu na světě. Ale není na ni vyloženě sezóna, což je možná dobře. Placatá vertikální tunová ryba s očima jako DVD disky, to není normální :-). (Vsuvka: Já ty český názvy nechápu – když se něco jmenuje Oceanic Sunfish, tak jak se z toho stane měsíčník?)

Tak tady to máte ve stručnosti, podrobnější zpravodajství až po návratu :-).

2x reakce nize

1 mamka { 21.06.2010 v 12:31 pm }

Tak toho měsíčníka vyhlížej!!! Pamatuješ, jak kdysi na rádiu probíhala soutěž, hádalo se buď stát, věc, zvíře,… a jednou byla nápověda “Zvíře, které z Vás nikdy nikdo neviděl”? Tak se snažte!
Tenkrát to nikdo neuhodl, typy byly od velryb,kosatek,vorvaňů po Ježíška (protože bylo těsně před Vánoci) a snad jedinkrát v dějinách té soutěže to musel moderátor říct, protože čas soutěže končil. Tak potápěčský lovu zdar!

2 Janinka { 24.06.2010 v 11:34 pm }

Veroničko, zní to naprosto fantasticky! Já nevím, jestli Tě zastihnu s mailíkem před odjezdem a tak raději píšu aspoň krátkou zprávičku – přeju vám nááádhernou dovolenou! Je to jako sen – moc se těším na fotečky, zážitky a vyprávění! Pa pa pa a opatrujte se! A narozeninový dárek fantastický ;).

Chcete neco dodat?