Random header image... Refresh for more!

Koronavirus v Kataru

Jó, taky máme tyhle vymoženosti moderní doby.

corona_numbers

První coronaviru vystavení přiletěli z Íránu evakuačním speciálem v druhé půlce února, takže zamířili rovnou do preventivní nemocniční karantény, kde potvrzené případy kontinuálně přibývaly. Nevyhnutelně se ale nákaza po pár dnech objevila i volně mezi lidmi.

Vláda pak zareagovala rychle (to je ta výhoda autoritativních režimů :o)) – zavřely se školy, které prakticky hned najely na online výuku, kroužky, obchody kromě potravin a lékáren, restaurace, dětská hřiště, tělocvičny. Benzínky tlačí lidem čipy na nádrž, přes které probíhají platby bez kontaktu řidiče s obsluhou. Spousta lidí pracuje z domova na dálku, internetové společnosti znásobily rychlost internetu. Povinné roční prohlídky aut se mohou vynechat. Restauracím a obchodům jsou promíjeny nájmy.

corona_hamad

Jídla je dost, Katar je už dva a půl roku pod blokádou a na takovouhle situaci je celkem dobře vytrénován. Zatím jsem si nevšimla, že by něco chybělo. Vláda navíc hlídá, aby se nemanipulovalo s cenami (to je běžná praxe před a v průběhu Ramadánu, kdy jsou centrálně zafixované ceny cca stovky klíčových potravin). Roušky a respirátory se hromadně neprosazují, ale dají se koupit v každé lékárně (N95).

Na česká mobilní čísla nám zatím chodí zprávy z ambasády v Kuvajtu, ministerstva zahraničí, ministerstva dopravy a O2. Neuvázli jsme, nechystáme se cestovat, zůstaneme tady. Letenky do Prahy máme koupené na polovinu května, ale je čím dál jasnější, že je buď výrazně posuneme, anebo zrušíme. Nebylo by to pro nás v ČR jednodušší a jelikož se situace “dynamicky vyvíjí”, taky bychom mohli zůstat trčet někde na letišti, v narychlo vyhlášené karanténě anebo se nemohli vrátit (aktuálně bychom mohli letět do ČR, dokonce i bez povinné karantény, ale vztáhl by se na nás zákaz vycestovat ven).

My jsme doma zatím ještě pořád tady. Domácí škola jede dál, samozřejmě nám ale taky chybějí kamarádi. Jak někdo vtipně poznamenal, teď je ta chvíle, kdy domškoláci zakusí tu sociální izolaci, kterou nikdy předtím nezažili…

IMG_6318

Koukáme na vzdělávací i úplně tupá videa :-D, napustili jsme na balkóně bazének a zasadili semínka zeleniny, hrajeme deskovky i videohry a po odpolednách vyrážíme aspoň na chvíli ven nebo na nedalekou cyklostezku, kde se aspoň na dálku můžeme pozdravit se sousedy.

IMG_6326

Uvidíme, co přinese příštích pár týdnů. Dneska slavíme! Sárunčiny 6. narozeniny x-)

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?