Random header image... Refresh for more!

Blokáda Kataru

Jak s vámi tak mluvím, vypadá to, že z Česka není moc jasné, že se něco v Kataru děje, nebo vůbec co, nebo zda jde o něco vážného, nebo jen o další hádku, o které na Středním východě není posledních pár (set) let nouze…

IMG_2037

Takže. V pondělí ráno vyhlásily skoro všechny okolní státy – Spojené arabské emiráty (UAE), Saudská Arábie (KSA), Bahrajn a Egypt – kompletní diplomatickou a dopravní blokádu Kataru. Oficiálním důvodem je podpora extremismu (terorismu) a přílišná spolupráce s Íránem.

Co znamená diplomatická blokáda

Katarské ambasády v těchto zemích byly uzavřeny a diplomati museli do 48 hodin (do středy 7.6.) opustit zemi. Katarští občané musejí země opustit do 2 týdnů. To zablokovalo mezinárodní a vízový styk.

Co znamená dopravní blokáda

Jediná pozemní hranice (do KSA) je uzavřená. Přes tuto hranici proudí do Kataru většina potravin a stavebních materiálů. Hned v pondělí se objevily zprávy, že lidé vzali útokem supermarkety, ale byla to ojedinělá událost. Už v úterý byly zase plné regály, zviditelnily se lokální farmy (Katar toho moc nepěstuje ani nechová, ale něco přece) a domluvila se potravinová pomoc s novými dodavateli (primárně Írán). Ministerstvo ohlásilo, že Katar má od minulé krize v Zálivu (2014) na 12 měsíců.

Na pevnině ale blokáda nekončí. Dále pro katarské lodě jsou uzavřené přístavy těchto druhých zemí, což komplikuje zatím zdá se jen vývoz hliníku. Pro ropu a zemní plyn jsou koridory mezinárodní, dubajský přístav Jebel Ali umožňuje průjezd lodím mířídím z a do Kataru (pokud nejsou katarské).

A to nejkomplikovanější – všechny tyto státy přerušily letecké spojení s Katarem a kompletně uzavřely svůj vzdušný prostor pro Qatar Airways. Uzavřely také letiště pro Katarce, teď nově i pro držitele katarských víz (nás). Rychlým pohledem na mapu je zřejmé, že z a do Kataru už se dá dostat jen trasou přes Írán/Turecko – ta je běžně používaná pro cesty do Evropy – a Omán, ale jeden z největších dopravců na světě je teď bude používat i na lety do všech dalších částí světa.

It’s a mess.

A teď k tomu, proč blokáda vznikla a co bude dál

Otázka za milión bludišťáků.

Oficiální důvody: financování terorismu a spolupráce s Íránem. Upřesněno na požadavek ukončení spolupráce s Hamásem (který má v Doze politickou kancelář) a muslimským bratrstvem. Katar nesčetněkrát oznámil, že s žádnými teroristickými organizacemi nespolupracuje a nefinancuje je. Blokádu odmítá jako akt zásahu do státní suverenity.

Podpůrným důkazem mají být zprávy z katarské tiskové agentury,  která zveřejnila kritická prohlášení katarského emíra na adresu Saudské Arábie a na podporu Íránu. Jak se ukázalo hned druhý den, web se stal terčem hackerů a žádná taková prohlášení nepadla.

Něco tady smrdí. Z jiného hacku zase vyplynulo, že emirátský velvyslanec ve Washingtonu komplotoval mj. proti Kataru ve snaze jej v USA zdiskreditovat. To jsou všechno závažná obvinění, která můžou být úplně stejně pravda jako kompletní fabrikace. Nebo cokoliv mezi tím.

Stalo se toho od pondělí hodně. Cyberattack na Al Jazeeru, návštěva kuvajtského emíra, schválení vyslání tureckých jednotek na katarskou základnu, propad burzy a následný vzestup, optimismus, pesimismus.

Nezbývá než sledovat a vyčkávat…

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?