Random header image... Refresh for more!

Adventní kalendář 2016 – dopočítáno

Letošní kalendář byl u nás nejen víc komerční, ale naštěstí i neméně tvořivý, jak tak na to koukám :). Asi tak od poloviny už jsem nabyla silného dojmu, že to příští rok musím udělat výrazněji jinak, protože Theušku už lehce svrbí, že se něco tématicky opakuje (i když samotná aktivita je jiná). Jen teda ještě nevím jak :-D, ale samozřejmě nějak interleguálně!

Všechno, co jsme nakonec dělali, jsem tentokrát vypsala do jednoho článku, tak to radši vezmu super stručně!

IMG_4342

Tak to se moc nepovedlo :-D Radši si ještě dojděte udělat kávičku a pohodlně se usaďte… anebo skočte jen do galerie.

1. Adventní kalendáře

Tou komercí to rovnou začíná :-D. 1. prosince se objevily dva adventní kalendáře – chytře jedno Lego (City – vánoční město) a jeden Playmobil (štědrovečerní pokojíček). V praxi to probíhá tak, že Theo se většinu rán rozčiluje, že mu něco nejde složit, a Sára, že nic skládat nemůže anebo že je políčko dneska strašně malé/velké. No… :-D.

advent2016_1

advent2016_1_sara

2. Dopisy Ježíškovi

Na druhý den jsme odbavili betlémskou korespondenci. Theo si přál: štít a masku Captain America, sliz :-D a Lego Nexo Knights (které si vybral ještě v létě v Praze!). Sárunka: panenku (růžovou – s brindáčkem a kočárkem), Lego (růžový) a počítač (jo, taky růžovej).

advent2016_2

advent2016_2-obalka

3. Koledy

Postupně zaučujeme nové a nové koledy, to množství nových slov a obskurních slovních obratů, které je potřeba pořád vysvětlovat, je naprosto závratná. Sára se překvapivě naučila Koleda koleda Štěpáne, Theuška zase frčí na Vánoce, Vánoce přicházejí. Co je to minimax, proč teta neupeče dobrou bábovku a co dělá kapr pod skříní?! Nejde se tomu vyhnout :-D.

advent2016_3

advent2016_3-klavir

4. Bath bombs

K Vánocům samozřejmě patří i vůně pomerančů a skořice. Svařák jsme už jednu zimu dělali (v čajové verzi samozřejmě, ale s úspěchem se nesetkal), z pomerančů už jsme dělali svíčky i sušené všelicos. Nakrájet jim to ke svačině mi přišlo trošku lazy :-D. Tak jsme to nakonec všechno rozstrouhali do koupelových šumivek a je z toho vůně i zábava na každý večer. Lush se může jít bodnout!

advent2016_4

advent2016_4-bathbombs

advent2016_4-bb-finished

5. Přáníčka

Do galérie to asi nepůjde, ale myšlenka se počítá :-D. Volba materiálů i témat byla na tvůrci.

advent2016_5

6. Horká čokoláda

Když je konečně ta zima, žejo… A je to velká dobrota! Tady je recept.

advent2016_6

7. Perníková chaloupka

Letos jsme to spojili s besídkou naší playgroupy mladších domškoláků. Takže jsme vyráběla jenom perníky a polevy, dalších 15 chaloupek se koupilo v Ikee a na druhý den se to všechno vrhlo na stoly a do spárů dětí. Po 15 minutách je to přestalo bavit (i oblizovat) :-D a maminky dodělávaly, ale jak si všichni mezitím super hráli, to se počítá.

advent2016_7

advent2016_7-chajdy

advent2016_7-chajdy

advent2016_7-chajdy

8. Plovoucí svíčky

Jednoduchoučká aktivita se spoustou rozzářených očiček. Adventní svíčky ostatně sfoukáváme skoro každý den, ten oheň je prostě tahoun :-D.

advent2016_8

9. Mikulášská

Klasika, specifická asi jen tím, že se odehrává v Kataru. Servírují se české a slovenské speciality, Mikulášovi je hrozné vedro a uhlí je všeobecně nedostatek :).

A jak to dětičky zvládly? Anděl je vyvolal už asi jako 5. v pořadí. Theo naběhl ještě než jsem se tam promotala se Sárunkou na rukách. Měl pro slavnou trojku obrázek a pak že tedy ok, že i zazpívá. Dostal do ruky mikrofon a spustil: “Skákal pes přes oves přes zelenou louku…“. Pak se ale otočil na těch asi 40 rodičů a dětí, co tak porůznu hlučeli, a vykřikl: “Ticho!!” A začal v nově vzniklém tichu (a pochichtávání) znovu :)). Sebevědomí mu rozhodně nechybí.

Sára měla nachystané, že zazpívá Kolo kolo mlýnské, ale skončilo to “bojim”. Theo to s nima teda vyřídil, že byla hodná a zkusí to určitě za rok znova :).

advent2016_9

10. Charita

Zařadila jsem letos jako víc konverzační téma – proč jsme na Vánoce šťastní a kdo na světě je o svátcích nejsmutnější. Theo se dobral toho, že to jsou asi děti, co jsou na Štědrý den v nemocnici a nemůžou být se svojí rodinou. Tak jsem pohledala a přispěli jsme na Celé Česko čte dětem – konkrétně kvůli jejich zapojení do čtení dětem v nemocnici.

11. Velbloudí den

Plánovaný výlet na Darb Al Saai mohl přinést jízdu na velbloudovi, který se ale náramně hodí do biblického vánočního příběhu. Pojistila jsem to perníkovými velbloudy (kdyby se na samotnou jízdu nedostalo, nebo pro Sárunku, kterou by patrně ještě nevzali – a nevzali. Perníkovými vembloudy ale rozhodně nepohrdla :-)).

advent2016_11

advent2016_11-camel

12. Betlém

V návaznosti se hodilo vrátit se trošku k té věrouce, osobám a obsazení. Tak jsme si celý vánoční příběh od cesty z Nazaretu po Tři krále přečetli, a pak vyrobili filcový betlém. Ještě jsme i potrénovali slabikování a psaní na jménech králů.

advent2016_12

advent2016_12-betlem

13. Pro kamarády

Úplně jsem nevěděla, jestli Theo bude chtít něco vyrábět, nebo kupovat nějakou sladkost nebo drobnost. Ale vybral si jen 2 kamarády (a jejich sourozence) + Maxíka s Olim, kterým jsme dárky už pořídili. A udělali jsme si tedy cestu do hračkářství a pořídili klukům sliz (čili něco, co jsme věděli, že by T. chtěl i sám pro sebe) a ségrám tetovačky :).

14. Papírové vločky

Už jsme vyráběli loni, ale letos jsme s nimi pozdobili celé vstupní dveře. Ale nějaké ultra umělecké stříhání podle vzoru se ještě nekonalo. Zatím je to kouzlo prostě v tom, že se do toho hlava nehlava stříhají trojúhelníčky a když se to rozloží, tak wow :-D.

advent2016_13

15. Výzdoba

Navázali jsme druhý den vytažením krabice s dekoracemi a ozdobili jsme zbytek bytu a balkón. Taky balkónové dveře nalepovacími sněhovými vločkami nebo police chlupatými řetězy (když tu s nimi konečně přestali běhat jako se šálami :-D).

advent2016_15

advent2016_15-vlocky

16. Zdobení vánočního stromečku

Večer předem jsme ho s Ivanem připravili, i se světélky. Nepotřebujeme, aby se nám děti vyšťavily na aktivitě ještě před zdobením. To bychom tam pak snad všechno museli věšet sami, nebo co?! :-D. Oba se docela činili, Sárka od té doby několik ozdob samozřejmě zlikvidovala, ale to k tomu holt patří. Ještě je to docela dobré oproti tomu, co vyvádí jiným prostorám naší domácnosti :-D.

advent2016_16

advent2016_16-stromek

17. Jděte ven!

Na koulovačku se asi nedostanou :), ale využili jsme posledního víkendového dne před Vánocemi bez aktivit a vyrazili jsme na pláž :). Voda už je (pro nás) studená, ale po kotníky, s pískem a mušličkami se vydrží hrát hodiny. A u toho pozorovat tatínka, jak se už několikátý týden učí jachtařit (což je jeden z jeho vánočních dárků).

advent2016_17

18. Kapři jak se patří

Kapry?! Ty tedy Theuška vyrábět nechtěl. Támhle na stěně je jeden, co jsme vyráběli loni. A támhle na okně další, vitrážový, co jsme vyráběli rok předtím. Pche. Ale když tedy viděl, že se Sárkou vyrábíme ještě nějakého jiného, povídáme si o tom, proč tyhle ryby neměly by maso míti samou kost, přidal se nakonec taky.

advent2016_18

19. Nepečené cukroví

Z chaloupky už je dobrá zřícenina (ožranina), perníčky jsou taky pryč a do Vánoc už není tak daleko, tak jsme šli do nepečeného cukroví. Po pravdě, my už nic dalšího nepečeme, u nás by se to stejně nesnědlo. Vzali jsme dva loňské recepty – jeden na brownies, ze kterého jsme vyráběli santovské klobouky, a druhý na banánovo-kokosové koule. Ňam. Přitom stačí všechno pomixovat a pak už jen tvarovat. A jíst! :)

advent2016_19

advent2016_19-cukrovi

advent2016_19-cukrovi

20. Gondolania

Po létě jsme se do žádného lunaparku ještě nedostali (chválabohu), ale pořád jim to slibuji, když si na to vzpomenou… a tak jsme stříhání vlasů spojili s Gondolanií. Narážecí autíčka, trampolíny, vláčky… Měli radost a já to párkrát do roka taky snesu :).

advent2016_20

advent2016_20-gondol

21. STEM

“Až budu velkej a budu vynálezce…” – tak to slyšíme pořád. Takže vědecko-inženýrské projekty (s vánoční tématikou) byly nasnadě. Krásně se nám i hodí do domácí školy, žejo :). Takže jsme budovali: vánoční stromeček, Santovy saně a balení dárků – s vlastní invencí.

advent2016_21

22. Omalovánky a kvízy

Sárunka ráda vymalovává, dokonce i pečlivě a s výběrem barev. Taky pravák je dost jasný už aspoň rok. Hned ráno si zabrala omalovánku s perníkovou “holčičkou” a té se už nepustila. Theušku omalovánky pořád nebaví :-D Nadšeně ale zpracoval 4 pracovní listy s vánoční tématikou a měl taky o zábavu postaráno.

advent2016_22

advent2016_22

23. Bruslení

Jen Theuška s tatínkem, ženy v našich stavech nelze na led vpustit :-N. (Takže my jsme zatím spaly/navařily na zítra (jakto kdo, že) a pomlátíme se na ledu napřesrok :-)).

advent2016_23

24. Vánoční focení 

Hurá, poslední úkol! Pamatujete, jak se nám minulý rok nepovedla ani jedna rodinná fotka ze Štědrého dne? Tak dneska to dostaly za úkol osoby odpovědnější a budete se divit… zase se to nepovedlo :-D. Asi tohle bude naše nová vánoční tradice. Veselé i vám všem :)

advent2016_24

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?