Random header image... Refresh for more!

Stavíme: Projekt zahrady

Na místě našeho domu bývalo ještě v roce 2014, jak už to tak na pražských periferiích bývá, pole. Na podzim sklidili, na zimu prodali kravku a na jaře už nezaseli :o). A kolem našeho domu to momentálně jako na poli zase vypadá! Tlustá vrstva zeminy, do které se zaboříte po kolena a z bot to další týden nesundáte. A že to obě děti hned musely vyzkoušet, když se rozhodly honit kolem baráku. Dneska už je to zarostlé pichlavým rmenem.

Abychom tedy vůbec mohli z domu v létě vylézt, museli jsme zahradu chtíc nechtíc zařadit do priorit. V tuto chvíli už jediných dvou priorit – spolu s kuchyní. Všechno se neskutečně vleče.

No ale nestačilo by zasejt trávu??

 

Asi jo! Přece bychom se nějakého výraznějšího porostu, květů, bobulí a podobných dočkali letos jen těžko. Ale tak vlastně PRÁVĚ PROTO, že zahradu nejde vysadit, zahrada musí vyrůst, má smysl tam toho co nejvíc nasázet letos a nechat přírodu (s občasným zásahem zahradníka) pracovat. Čas uplyne tak jako tak.

Prostoru není moc, ale to ani požadavků: vytvořit příjemné zelené prostředí, vybalancovat hranatost domu, zasadit strom k odstínění sousedů z jižní strany a ponechat co nejvíc volného prostoru pro hraní. Toto je výsledný návrh (drobné změny ještě řešíme).

zahrada_projekt

Dominantou zahrady by měl být onen strom (v pravém horním rohu nad hřištěm). Vybrali jsme dub letní a nebude to žádný klacík, ale pořádná 8metrová dřevina. Pěkně hloubicí bagr a rota zahradníků, ať mají sousedi na co koukat :). Tento strom bude jednak poskytovat výhled (a snad i trošku víc soukromí) ložnici v horním patře a zároveň poslouží jako stín a zázemí pro dětské hřiště pod sebou. Drobný zádrhel je, že se bude sázet až několik měsíců po dokončení zahrady. Ale bude mu tak líp…

V protějším jižním rohu zahrady (po směru hodinových ručiček) bude keřo-stromové zákoutí s posezením, které vytvoří falešný kulatý roh. Zde budou nejspíš dva ozdobné javory svítel s muchovníkem a za nimi kvetoucí keře – azalky, pivoňky… tyhlety krásky.

Mezi dubem a javory nebude nic :) – krom trávníku. Pouze podél plotu pár zvýšených záhonů pro nějaké ty hrášky a rajčata, co tak zvládneme s dětmi vypěstovat na osvěžení a homeschooling :-). Volná plocha má samozřejmě sloužit na běhání, hraní s míčem nebo třeba pro přenosné ohniště, trampolínu…

Oku líbeznou částí zahrady by měla být zóna kolem červeného stromku (na obrázku dole uprostřed) – to je vlastně výhled z terasy a potažmo jídelny. Plot bude obrosten popínavkami a před ním se vytvoří několik úrovní barevných trvalek.

K opravdovému kulatému rohu bude možné podél garáže dojít až k přední části domu po intimnější klikaté cestičce mezi ovocnými stromy, jedlými keři a trvalkami chytře zakrývajícími spád pozemku i venkovní jednotku tepelného čerpadla.

Nehostinnému severnímu rohu zahrady bude vystaven samostatný stříbřitý javor. Držme mu palce. Na něj naváže další skoro neosaditelná část zahrady – celodenně zastíněná domem. Sem měly přijít trvalky, maximálně nějaký chodníček, ale nakonec z toho vylezla indiánská stezka pro děti. S tímhle si můžeme ještě hodně vyhrát, ale v základu budou místo chodníčku přírodní kameny v hadovitém tvaru, mezi nimi dřevěné špalky, kladina, velké kameny… a nějaké ty trvalky.

A zpět k dětskému hřišti bude pokračovat živý habrový plot. To je teď děsně in dřevina, doufejme, že z dobrých důvodů – odolný, hustý a opadavý až na jaře s novým listím.

A pak už jen detaily! Pítko a budky pro ptáky, bylinkový koutek, posezení pod javory… Ani všechno nebudeme realizovat hned, něco necháme za rok, něco si uděláme průběžně sami. Jinak jsme ale s projektem už spokojení a nemůžeme se dočkat, jak (a už snad musím říct i jestli!) to dopadne.

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?