Random header image... Refresh for more!

Stavíme: 1x dům bez závad, prosím!

No nebylo by to báječné, kdyby bylo všechno postavené dobře, kvalitně, správně dle projektu a bez závad? To by byl prosím pěkně ve stavebnictví naivismus největšího kalibru, jinak řečeno zázrak :o). A zázrak se překvapivě nekonal.

Trošku jsme se kvalitu snažili pohlídat, na úvod třeba technickou kontrolou před prvním podpisem. Ale dům už byl přece jenom ve stavu dost značné dokončenosti a některé věci vidět nebudou nikdy, pokud nezačnou dělat problémy.

Pak jsme tedy si na dokončování domu nastavili několik kontrolních dní – “milníků” – při kterých nám mohl stavební dozor real-time pohlídat třeba položení terasy, hydroizolaci koupelen nebo osazení dveří. Tam to dopadlo tak 50:50, něco se muselo předělat (terasa, kde chyběla geotextilie), něco dodělat (voděodolná stěrka nebyla za vanou). Možná zbytečná zdržovačka, ale hlídali jsme aspoň to, co se dalo.

Největší kontrolou pak byla předpřejímka, při které tři lidi (plus kus stavebního týmu) čtyři hodiny procházeli dům s miliónem papírů, vážidel, měřidel a jiných idel. A z toho máme seznam jak vrata. 49 závad!

Vezmeme-li v úvahu, že závada č. 7 je špinavý rám dveří, že chybí popisy pojistek v elektrické skříni (31) nebo že je potřeba hasicí přístroj zavěsit (44), nebyla by to až taková hrůza. Ale bohužel to u banalit neskončilo. Křivá zeď u okna se ukázala jako neopravitelná závada. Nebo jednoduše hned zjistitelné, ale náročněji později opravitelné protispády několika parapetů vyloženě naštvou.

Dodneška nám tam visí 4 závady, které se všechny týkají fasády (třeba parapetů), a tak čekáme, kdy se konečně oteplí. A ono samozřejmě furt dosněžuje :-D.

A závadám asi není zdaleka konec. Teď se začnou objevovat ty skrytějšího rázu a už jdou na triko reklamacím. Budou horší, hůř odstranitelné. Tento týden jsme připsali 50. závadu, když se nám na stropě v garáži udělala mapa, takže tam zatéká :( Na ploché střeše asi žádné překvapení, nad tím se musí při pokládání skoro poletovat, o to větší a vleklejší průšvih to ale může být. Teď máme 5 let záruku na tyhle zmetky, pak už to bude ťip ťop, že jo? Že jo? Stavební naivismus nejvyššího kalibru.

01-planek

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?