Random header image... Refresh for more!

Stavíme: Tendr na kuchyň a obývák

Jeden velký čtverec, dvě až k zemi prosklené stěny, ani jeden sloup – a do toho nějak smysluplně porovnat kuchyň, obývák a jídelnu. Pár domácností už jsme si vyzkoušeli, něco se osvědčilo, něco ne, ale konkrétní představu jsme pro tenhle prostor prostě neměli. A tak jsem si přizvali pomoc – dle doporučení dvě šikovné dámy – říkejme jim zatím paní Architektka a paní Designerka. Až bude práce hotová, obě vám ještě bude čas nad hotovým dílem představit.

I tato výrobní a trošku kreativní práce je ale strašně zajímavá, byť náročná a drahá sranda :o). Kam jsme se zatím dopracovali?

Stav v prosinci 2015

Photo 10.12.15 9 11 38

Photo 10.12.15 9 11 51

Jak vznikal návrh Designerky 

Nějaký začátek nebo konec kuchyně byl vzhledem k dokončenosti přívodů vody a kanalizace u malého okna poměrně zřejmý. Toto malé okno vám bude mj. dobře sloužit při orientaci v pohledech použitých na návrzích. Kuchyně se tedy měla vejít do “rohu” u okna, ať už pak povede jakýmkoli směrem.

Prvotní studie. 

1

Alternativní uspořádání

Kuchyně je zde mnohem větší na úložný prostor i pracovní plochu. Ostrůvek je v tomto řešení umístěn doprostřed místnosti a do zbylého prostoru k oknům se celkem pohodlně vejde jídelna. Bohužel se ale v tomto případě nepodařilo uspokojivě vyřešit obývák, na který by vybyla nejužší část místnosti vedle dveří. Prostě to nefungovalo. 

unnamed (1)

unnamed (2)

Dvě paralelní linky

O uspořádání tří částí prostoru – kuchyně, jídelny a obýváku – bylo tedy rozhodnuto. Kuchyně ve dvou paralelních linií u malého okna, jídelna přes vchod do místnosti a obývací část u oken s výhledem do zahrady. Toto řešení nabídlo ještě poměrně slušnou pracovní plochu a navíc přineslo pro nás nesmírně zajímavé a chytré řešení sedací části obýváku s bezopěrkovou lenoškou, která krásně propojila prostor.

Definitivně jsme také rozhodli o umístění varné desky a trouby na stěnu a úplné zamaskování digestoře v horní skříňce, namísto jakkoli “designového” kusu nad ostrůvkem.

IMAGE_372

IMAGE_369

Finální návrh

V rámci tendru jsme samozřejmě nezabíhali do úplných detailů, takže slovo finální berme s rezervou. Ale dostatečně je zde vyřešeno umístění a tvary nábytku, rozmístění detailů v kuchyni a další elementy důležité pro rozhodování. Velká pracovní plocha v kuchyni, možnost servírování jídla z kuchyně přímo na stůl, v jídelně praktický příborník vedle (na naše přání) velkého rustikálního stolu a zajímavě řešené sezení v obýváku s výhledem do zahrady i u okna v ušácích.

IMAGE_398

IMAGE_399

IMAGE_401

Jak vznikal návrh Architektky 

Obě skicy vznikaly zhruba ve stejné době a autorky neměly možnost se vzájemně ovlivňovat. Co je ale ovlivňovalo určitě, jsou naše postupná rozhodnutí, která jsme udělali na návrhu Designerky, která byla mnohem rychlejší.

Prvotní skica

První úvahy o tom, že by se doprostřed místnosti udělala například zeď s vestavěnou lednicí se nakonec na papír ani nedostala. První návrh ale ukázal stále patrný záměr výrazného oddělení obývákové části od kuchyně. I tady se spontánně objevily dvě paralelní linky, ta na stěně však byla uspořádána obráceně – s vysokými skříněmi u dveří, což více otevřelo prostor u okna. Nápad umístit na zadní stěnu dřez už byl v tuto chvíli zastaralý.

IMG_0341

IMG_0340

Vizualizace

Masivní bariéra se nám ale nelíbila a nevyhovovaly nám ani otevřené police, prostě celé to působilo nehezky a vynuceně. Z praktického hlediska se nám ale zalíbilo umístění bloku (s lednicí a spižírnou) více ke dveřím. Sice by se nedalo napřímo servírovat do jídelny a ubylo by úložného i pracovního prostoru kvůli umístění vypínačů, na druhé straně by však bylo vaření více skryto (i se svým bordýlkem).

IMAGE_409

IMAGE_410

Finální návrh

“Finální” zase berte s rezervou. Bariéra na ostrůvku došla velkého odlehčení vytvořením zajímavého asymetrického zvýšení v oblasti dřezu, přičemž zbytek plochy ostrůvku zůstal otevřený, coby servírovací a pracovní plocha.

5

7

1 (1)

A máme vítěze! Je to jednoduché, elegantní a zároveň funkční; těžko říct, jestli úplně to ono, ale nakonec je to pořád jenom kuchyň, nebudeme se v tom babrat donekonečna. Už jsme si dali jednu vánoční navazující Skype schůzi a na začátku ledna se do toho pouštíme s novou energií. To máte materiály, povrchy, spotřebiče, tvar sedačky, stolečky, koberec, světla, závěsy… “Nehoupat!” :-D

IMG_1206

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?