Random header image... Refresh for more!

Adventní kalendář 2015 – 1. část

advent2015

Letos nám dává kalendář trochu na zadek. Možná je to tím, že nejsem originální a nedaří se mi přesvědčit se, že to nevadí, protože salát je taky každý rok stejný, ale dovednosti dětí jsou někde úplně jinde než loni (a předloni). Nebo tím, že máme tuto zimu nějak hodně aktivit, takže nestíháme být tolik doma a tvořit! Anebo je to tím, že jsou prostě dva a někdy lítá kokos z kuchyně až do ložnice :-D?

Každopádně jedeme třetí adventní kalendář aktivit (a malých dárečků – rolnička, samolepky, mini gumoví medvídci a spol.)! Bohužel nemáme letos moc fotek, a když už, tak ne moc dobrých, rukou mám holt málo :). Zatím jsme v polovině.

advent2015

advent2015_01 (2)

1. Vánoční výzdoba

Adventní věnec se letos termínově do kalendáře dostat nepodařilo, takže jsme se pro nastartování vánoční atmosféry výzdobou rozhodli vyrobit něcojako věnec na dveře a něcojako vánoční hvězdy. Pro vánoční věnec Theo nastříhal ze scrapbookového papíru (díky Doha Home Educators a rotaci tvořicích potřeb) náhodné kusy, které pak nalepil na připravené papírové kolo. Easy peasy, trénink stříhání a práce s lepidlem, a dost se mu to povedlo!!

U vánočních hvězd jsme také využili jeho vášně pro nůžky :). Do poskládaných trojúhelníků udělat zástřihy, které jsem pak tu a tam musela dokončit, ono to překvapivě nemusí být přesné a souměrné ani náhodou! Jeho reakce při rozložení hvězdy byla upřímné a hrdé překvapení.

advent2015

advent2015_01 (4)

advent2015_01 (1)

2. Dopis Ježíškovi

Theo si přeje magnet. Bude červený s bílými konci a na samé špici černý. Magnet, který utáhne věci přes ZEĎ. Hodně štěstí, Ježíšku.

advent2015

3. Přáníčka pro babičky

Měla jsem dvě takové ideje – chápete, backup :-D. Nakreslit obrázek a vystřihnout ho. A pak provlíkací obrázek. Jak si opravdu neberu úroveň Theuškových prací osobně (ani v negativním, ale ani v pozitivním smyslu), použít se nakonec nedalo nic :-D. Obrázky asi směřovaly dobrým směrem, ale záhy je rozstříhal na maděru! Provlíkací obrázek se zase tak zašmodrchal, že ho musel taky rozstříhat a rovnou to vzal i s celým klubkem vlny :-D. Holt ale cesta je někdy cíl a někdy ani po celodenní práci není co ukazovat. Nakonec jsme vyrobili o dva dny později něco jiného, se Sárčinou pomocí a docela efektní, musím říct, a už to máte někteří na cestě :-).

4. Mikulášská

Letos byla naprosto skvělá! V Kataru se jedná spíš o takovou společnou akci Čechoslováků, kdy se děti sejdou, připravíme pro ně hry a zábavu, než za tmy dorazí Mikuláš s ansámblem – krásným andělem a strašně laskavým čertem :). Byl požadavek, aby děti starší batolecího věku NĚCO předvedli. Vědoma Theova ostychu jsem se z něho snažila vydolovat, jaký má plán – chtěl zpívat Horolezce od Ivana Mládka :-D. Pro jistotu jsme ještě to ráno vyrobili obrázek (backup backup backup)… který ovšem (chvilka napětí) záhy rozstříhal na maděru :-D. Takže Horolezci, nebo nic! Když první chlapeček zazpíval do mikrofonu Skákal pes, Theo změnil repertoár a že teda taky Psa. Cokoliv, synu! A když přišel na řadu, vzal do ruky mikrofon a byť přilepený na mně (na druhém rameni klíště Sárunka) ho fakt zazpíval! Zasloužená koleda. A s tím ostychem to nebude tak strašný, stačí ho trooošičku podpořit.

IMG_0712

IMG_0677

IMG_0697

IMG_1030

5. Koledy

Zpívání ho baví, tak jsem si myslela, že by nastal čas naučit se nějakou koledu zpaměti. Zase jsme se k tomu dostali až večer, ale stihli jsme projet všechny vánoční koledy v knížce, kterou máme doma, i se střídáním různých hudebních nástrojů. Nejvíc se mu líbila básnička (kterážto je i písnička, ale její melodii jsem z hlavy nevydolovala) Koleda, koleda, Štěpáne. Po dvou kolech dokončoval verše, tak jsme to slavnostně odfajfkovali. A druhý den se mu to asi uleželo v hlavě a neveršoval prakticky nic jiného :-D.

6. Rozsvícení vánočního stromečku

Z loňské akce v Ritz Carltonu jsme měli velká očekávání. Ale mělo nás varovat, že to Kempinski pořádá poprvé. Propriety to splňovalo – Theo s Leem si poběhali, polezli po Santových saních a vláčcích, stromeček byl obří a pěkný, odpočítávání, perníčky i koledy všechno bylo… ale jinak bída. Hodina čekání za 8 minut srandy!? Po smršti negativních recenzí na Facebooku tuto událost Kempinski pohotově tři hodiny po akci smazal.

IMG_0769

IMG_0771

7. Plovoucí lodičky

Oříšky máme, svíčky jsem taky koupila… Jo ale jak dostat tenhle oříšek ze skořápky, aby se nerozmrvila na milion mikroatomů? Prostě to nešlo a ani ty zdánlivě nejmíň hrbolaté na hladině nedržely! Rozhodla jsem se proto vydlabat pomeranče, že to zkusíme s nimi, protože co jinýho už bude plavat? A jak jsem do půli těla zalezlá v tvořicí skříni, abych našla co největší svíčky, ze kterých bych mohla tolik vosku pro letadlovou loď vydolovat… našla jsem plný pytlík dokonalých, vylouskaných skořápek z loňska!! Bingo na n-tou! A tak jsme sailovali po staročesku.

advent2015

8. Chaloupky

Těsto jsem si připravila už v sobotu, péct jsem proto mohla podle okolností buď v neděli nebo v pondělí (backup backup backup), což se nakonec i stalo. Všechna čela dvou velkých chaloupek jsem napoprvé spálila. Ze zbytku těsta jsem udělala nová čela a střechy, ovšem nezbylo na stěny, pro které jsem vyráběla novou dávku těsta. O půlnoci bylo dopečeno, a že se ráno rozhodnu, jestli to budou kluci zdobit slepené nebo placaté. Lepší bude slepit, rozhodla jsem. Když jsem chaloupky slepila, OBĚ se mi rozpadly :-D.

gingerbread-house_dino

 

Když jsem je ale o 10 minut zkusila slepit znova, nechala polevu skoro zatuhnout, než jsem je spojila, okamžitě držely. A když je Eva o půl hodiny později obracela na bok, prošly i tímto zátěžovým testem (a já infarktem). Co by člověk pro ty děti neudělal :-D

IMG_1003

IMG_1004

IMG_1153

9. Betlém

Knížku o narození Ježíška jsme teď o Vánocích už jednou četli, takže tento příběh má oživený dobře. Ráno jsme si ho v posteli přečetli ještě jednou v jiném podání. Vyrábět Ježíšky z krabiček od sirek a ruliček od toaletního papíru se mi ale vůbec nechtělo, a tak jsme to radši pojali vědecky. Hledali jsme odpovědi na otázky: Co je to kometa (dokument na Youtube, encyklopedie), Kde je Betlém a jak se do něj dostat z Nazaretu (Google Maps), Jak se jmenovali tři králové a co to Ježíškovi vlastně donesli? Den jsme ukončili naprosto nesouvisejícím experimentem s “chodícími barvami”, ale když je člověk v ráži, tak to odsejpá :).

IMG_1054

IMG_1094

10. Movie night

Loni se osvědčila, je to taková příjemná rodinná pauzička. Letos že půjdeme do kina – na Dobrého dinosaura, místo i čas skvěle vyhovující. A co nám řekla paní u pokladny? Že jim film včera nedorazil a nemají ho a nevědí, kdy bude. Ojoj. Koupili jsme proto největší kýbl popcornu, co tam měli, ve Virginu přihodili tři filmy v akci, a doma to všechno zkonzumovali. Sáru jsem to odpoledne zapomněla dát spát, takže v 6 odpadla :o). To byl zase hezký adventní dárek pro mě :-D.

IMG_1111

11. Sněhuláci

Ponožkové, z papírových talířů, ze sněhového těsta i ty na svíčky už jsme dělali – co krom toho opravdického zbývá? Milion věcí, dle Pinterestu. My jsme se vytáhli namalováním obličejů na papírové talíře – dva puntíky a nějaký ten úsměv, neúsměv a jiné nerozpoznatelné emoce :o) Výtvarný vrchol, strávený čas 3 minuty.

IMG_1112

12. Rodinný den

Původně vlastně dost nevánoční. Ale jelikož za “nejoblíbenější park” Theuška označil “u Maxíka a Olíka”, jeli jsme nakonec nadělovat dárky, lítat a hodovat k nim. Což vlastně jako dobrá náhrada rodinného dne dost vyhovuje.

No tak věci nejdou úplně podle plánu, no. Pasujeme se s tím ale statečně, občas je to i dost zábava, už aby byly ty Vánoce :-D.

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?