Random header image... Refresh for more!

V Kataru je stále krásné počasí

Celý rok svítí sluníčko, sucho, teplo, moře kolem dokola, písečné pláže. Idylka.

A teď realita :).

klepat_kosu_na_pousti

 

Katar má skutečně mimořádně slunečné počasí, to je evidentní už z pouštního charakteru celé země. Ničím jiným než takovou velkou horkovzdušnou troubou to prostě takhle nevysušíte :-). Každý den, a to bez výjimky po celý rok, se budíme do světla, což rána činí mnohem příjemnější, a to i v případě, kdy si dětičky nastaví budíček na pátou ráno. Přinejmenším 300 dní v roce je nejen světlo, ale z blankytně modré oblohy bez jediného mráčku přímo šajnuje sluníčko. A to je opravdu skvělé! Od října do prosince a od února do dubna se dá jezdit na klidné pláže na severu, dunové na jihu, mělké na východě a hlubší na západě, celý den běhat po parcích nebo po nábřeží, pouštět draky a chytat bronz v odpoledním vánku, válet se na dece a vesele piknikovat. Tričko a kraťasy jsou standardní uniformou bez nutnosti vůbec vykouknout z okna.

Od května do září – to je víc než pět měsíců – se ale bohužel sluníčko mění na Darth Vadera, který vám jde nemilosrdně po krku s cílem usmažit z vás nepoživatelnou scvrklou kroketu. Není před ním úniku ani ve stínu, kde se teploty pohybují kolem 50 stupňů. Vzduch stojí, v nejhorším období se na člověka lepí a vytváří dokonalou iluzi dusivé prádelny. Loni jsme to s dětmi řešili každodenním pobytem buď v klimatizovaných hernách, nebo u bazénu, ale i tam je nutné se důsledně bránit před sluncem oblečením a opalovacím krémem, kloboukem a brýlemi. Ostatně zastřešený venkovní dětský bazén je jedním z hlavních důvodů, proč se nechceme z aktuálního bydliště odstěhovat. Rychle do vody, dokud nebudeme úúúplně krabatý, pít, pít a pít a pak rychle za odpočinkem domů. Úprk na vrcholek léta do mírného klimatického pásma pro nás byl, je a zase bude opravdu vysvobozením.

Takže zbylých 7+ měsíců je ale úžasně, ne?

Ale tak víceméně jo :)

  • Když není písečná bouře… To se kolikrát nedostaneme ven i několik dnů. Ne jako že se stačí líp obléct nebo jít jen na chvilku. Zadusíte se :). Ono i doma je v tu dobu co uklízet, ty naše domy nejsou zrovna dvakrát elementům-vzdorné.
  • Nebo když neprší! Jo, i v Kataru prší. Je to ovšem mimořádná událost v řádu dnů v roce. A ještě jsou to většinou takové ty příběhy JPP (jedna paní povídala), že jí spadlo 8 kapek na přední sklo auta a vy jste to prošvihli? Ale když už prší, tak stačí trošku a máme tu kolaps. Díry na silnicích nejsou vidět, podjezdy se promění v ponorné nádoby, do domů teče střechou, okny i klimatizací. Všude je bahno, protože “náš” déšť není jenom kyselý, ale především špinavý.
  • A pak je tu taky zima! Domy stavěné s maximálním důrazem na chlazení nejsou v příležitostných nočních 10-12 stupních žádná hitparáda. Ale zase nic, co by nevyřešila vypnutá klimatizace, svetr a bačkory :-D.

Ale nestěžujeme si, přizpůsobili jsme se. Užíváme si klady (hlavně s malýmk dětmi) a zápory řešíme podle možností, jako bychom jinde nakoupili rukavice, pláštěnky a permanentky do solárka. Tak jenom abyste věděli, jak to tu s tím sluníčkem je a proč je v Dubaji v létě levně :-).

P.S.: Zrovna skončila letos už asi třetí písečná bouřka, po které silničáři odklidili z jedné silnice 200 tun písku. Já z balkónu a auta jen o trošku míň :-D

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?