Random header image... Refresh for more!

Adventní kalendář – 1. týden

Letos je to poprvé, co jsme usoudili, že má smysl připravit Theuškovi něco jako adventní kalendář. Idea, že by si měl každý den prostě vyloupnout jednu čokoládu, mi přišla velmi fádní, a tak jsme se pustili do něčeho trošku jiného. Do Štědrého dne to sice neodpočítává, ale dělá to advent (alespoň nám dvěma) mnohem příjemnějším a v teplém počasí i reálnějším.

Každý den visí na okně pro Theušku “dopis”, ve kterém čeká na aktuální den malý dáreček nebo aktivita – souvisejí s Vánocemi nebo adventním obdobím. Bude to trošku náročnější, až strávíme poslední víc než třetinu adventu na cestách, ale snad i to nějak zvládnem :). A co jsme stihli za první týden – třeba pro inspiraci.

Pro batole/předškoláka je potřeba počítat s tím, jak dlouho vydrží něco soustředěně dělat (krátce), a také jak to připravit přiměřeně jeho schopnostem a zájmům. Já mám jen velmi hrubou představu a pár nápadů, co budeme v následujících dnech dělat (což není asi u normální adventního kalendáře úplně obvyklé, skoro by se to dalo považovat za lajdáctví :-)), ale umožňuje mi to kromě hledání stále nové, aktuální inspirace taky přizpůsobovat se dennímu programu, minulým ne/úspěchům nebo například proběhnuvší nemoci. 

1. Výroba adventního věnce. Z technologie “moct to tam jenom nějak nasypat” se překvapivě vyloupnul nejen funkční, ale celkem i dekorativní kus. A dokonce z toho ani nikdo neukrádá (ač některé slaměné koule byly prozřetelně k hraní rovnou přiděleny). První svíčku zapalujeme každý podvečer a Theuška si hlídá, aby si ji před spaním mohl vždycky sám sfouknout.

advent2013_01

2. Dárek: omalovánka O veselé mašince. Tu jsem našla náhodou někde v knihkupectví, ale protože Theuška zatím není žádnej malovací ani vybarvovací fanatik, tak ležela pro budoucí použití v šuplíku. Je udělaná přesně podle knížky, kterou často čteme, což už si teď hezky uvědomil a dokonce do ní i občas něco načmárá.

advent2013_02

3. Zdobení perníkové chaloupky a stromečku. Chaloupky jsem upekla a sestavila den předem (původně jsem letos vůbec nechtěla perníky dělat, ale malá dávka se vždycky nějak podaruje). Theuška byl nadšen, hned ráno zhodnotil polotovar slovy: “to jsou ale kráááásný domečky! A stromeček!” (už umí R, tak to fakt hezky vyzní, jen si to představte :-))). Společně jsme pak přes den jen nazdobili střechy. Poživatelné to každopádně bude.

advent2013_03

4. Výroba dárků pro babičky

Toto sem z pochopitelných důvodů obrazem přidám až později :-) Ale už teď můžu prozradit, že to je zatím jeden z nejúspěšnějších projektů tohoto adventního kalendáře. Theuška chce vyrábět celý den, každý den! 

5. Dárek: Zvířátkové pexeso. Tento dáreček byl spojen s legendou o svatém Mikulášovi, který ho Theuškovi donesl za jeho pěkný vztah ke zvířátkům, když šel zrovna náááhodou kolem. Mimochodem koncept, že Mikuláš nechává dětem dárečky za oknem v punčoše za všechny jejich dobré skutky, mi momentálně přijde jako jediný schůdný do budoucích let. Čerti i andělé můžou pro mě za mě zůstat třeba v hospodě :).

1-advent2013_05

6. Vánoční výlov rybníka. Hned ráno jsme si vyrobili dva kapříky, aby nám celý den připomínali, co nás čeká. Oba mají krásně barevné šupinky a skrz okna se nám do nich velmi efektně opírá sluníčko! Odpoledne jsme se pak věnovali opravdickému výlovu našeho domácího rybníka, což vydrželo až do vany.

advent2013_06

7. Výroba vrkoče. Navrátili jsme se do dob dávno minulých a abychom si provoněli byt (a taky pochutnali), vyrobili jsme vrkoč (“nežeknu”) ze samých dobrot – jablek, rozinek, jahod, kiwi, sýra, křupek… který rovnou posloužil jako moc dobrá snídaně :).

1-advent2013_07Hezké přípravy na Vánoce i vám!

2x reakce nize

1 babina { 12.12.2013 v 4:47 pm }

krásne sa hráte, adventný venček je naozaj rozprávkový, v Nitre budeme pokračovať

2 Veronika { 12.12.2013 v 7:25 pm }

No to je samozřejmé! :)

Chcete neco dodat?