Random header image... Refresh for more!

Medové perníčky babičky jeřmanické

Koukám, že vánoční pečení je v plném proudu, tak přispívám naší populární troškou do mlýna – fakt skvělými, voňavými medovými perníčky. Recept je od mojí babičky, u které se pravidelně neomylně každé Vánoce A Velikonoce a na zdobení stovek a stovek kusů se scházela na DLOUHÉ večery a s předstihem celá rodina. Stejně jako pak na jejich, nepoměrně rychlejší, konzumaci :D.

pernicky_2012

Co si připravit:

  • 3 + 1 vejce
  • 200 g změklého másla
  • 6 lžic medu
  • 1 prášek do perníku
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 800 + 200 g hladké mouky

Co s tím?

  • Ve větší misce smíchejte 3 vejce, máslo, med, prášek do perníku, moučkový cukr, kakao a asi polovinu mouky. Všechno zpracujte rukama, vznikne vám kompaktní, leč hodně mastné a lepkavé těsto.
  • Postupně přidávejte druhou polovinu mouky až na výsledných cca 800 gramů. Ideální těsto se pozná tak, že po rozpůlení nožem není řez hladký, ale jakoby potrhaný.
  • Těsto odložte na čtvrt až půl hodinky do ledničky zabalené do fólie, aby neokoralo. Mezitím předehřejte troubu na 180 ‘C a poslední vajíčko rozkvedlejte v hrníčku.
  • Odřízněte si kousek těsta (zbytek odložte zpět do lednice) a vyválejte na výšku cca 0,5 cm. Podsypávejte mouku, aby se těsto tolik nelepilo, a vykrájejte požadované tvary.
  • Ty pečte v troubě 20 – 30 minut (podle velikosti tvarů).
  • Těsně před dopečením ještě potřete rozkvedlaným vajíčkem, perníčky budou krásně lesklé (ale vynechte, pokud budete potahovat, zbytečně to klouže a stejně by to nebylo vidět).
  • Stydnout nechte na rovné ploše, aby se perníčky nepokroutily. Odložte alespoň na dva týdny do krabice, aby změkly. A když se neseže.ou, vydrží až do Velikonoc :).

Pernicky

Jak zdobit?

Je možné zdobit až po vychladnutí. Nejradši máme cukrovou polevu z bílku, moučkového cukru a trošky citrónu. Vše se vyšlehá do lesklé hmoty, která snadno tvoří špičky. Pokud budou perníčky jíst i děti a chcete mít fakt jistotu, použijte bílky sušené! K obarvení pak poslouží jakékoli potravinářské barvy, lepší gelové než sypací, protože se rovnoměrněji rozmíchají.

Na “potahování” doporučuju si plochu obtáhnout a pak trošku polevy rozředit vodou a roztáhnout ji třeba párátkem v označené ploše. Hotovooo!

pernicky 2009

pernicky 2009

 

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?