Random header image... Refresh for more!

Předvánoční Abu Dhabi

Na poslední chvíli jsme si ještě letos odskočili do 300 km vzdáleného Abu Dhabi, hlavního města Spojených arabských emirátů, abychom zase trošku rozšířili obzory poznávání Středního východu, ale taky si odpočinuli po tom náročném roce. Abu Dhabi je klidné město plné opečovávané zeleně ve stínu obřích mrakodrapů a momentálně taky pohodové sváteční atmosféry, v níž se mísí oslavy 37. výročí existence Emirátů a Eid al Adha. Nebýt nazdobených smrčků, tak se v těch 30 stupních na Vánoce snadno zapomíná.

Emirates Palace (z našeho hotelu)

Ve středu odpoledne jsme po 35minutovém letu dosedli na letišti v Abu Dhabi. V evropských poměrech by se zdálo mnohem rozumější tam dojet autem, ale nám stojí bohužel v cestě Saudská Arábie, což není zrovna turisticky nejpříznivější země na světě (kór pro ženy). V hotelu jsme pak jen narychlo odhodili kufry a jako první vyrazili obhlídnout vychvalovaný plážový klub. Přece jen to měla být převážně odpočinková dovolená.

Hiltonia Beach Club

Hiltonia Beach Club

Uspokojeni tím, co nás tady mezi těmi všemi bazénky, plážemi a restauracemi čeká, jsme se vypravili na Breakwater – menší ostrov připojený k centrálnímu Abu Dhabi silnicí s oblíbenou promenádou. Úchylkou Ásie se zdají být “nejvyšší vlajkové stožáry na světě” a i tady slouží tento 126metrový kolos jako navigační bod. Přímo pod ním se nachází originální konstrukce divadla, ale hlavně Heritage Village. Většinou jsou to jakési živoucí skanzeny, kde se mezi ukázkami starých řemesel a tradic motají soudržně domácí i turisti.

Heritage Village

Heritage Village - tance

Místní Heritage Village má skutečně co nabídnout – je to poměrně rozsáhlý komplex přiléhající k pobřeží. Skládá se z asi dvacítky domů, malého muzea, klasického náměstí s řemeslnými dílnami, imitace starých vykopávek, mnoha obchůdků a taky mešity. Do té se s odpoledním voláním seběhli všichni přítomní muži, zatímco my jsme zvědavě sledovali ženy, které zkušeně malovaly henou ornamenty roztodivných tvarů všem zájemkyním. Vždycky si říkám, že se nechám zlákat, velmi se mi to líbí, ale vzpomínka na to, jak to vypadá po 2 měsících, mě opět odradila.

Skrze celý Breakwater vede promenáda, která končí nádherným výhledem na mrakodrapy podél Corniche. Je to populární místo na vycházku, kterou můžete ukončit v jednom z největších obchoďáků v Abu Dhabi – Marina Mallu. Nakoupit se tu dá skutečně cokoli si usmyslíte – od oblečení přes nábytek až po šperky.

Na druhý den jsme vyrazili na dlouhou pěší túru po Cornichi. Je to populární kolonáda lemovaná z jedné strany pobřežím a parky a z druhé mrakodrapy. Urbanisticky je Abu Dhabi nejen vystavěno ve stylu New Yorku s pravoúhlými ulicemi, ale myslelo se tady i na nejrůznější “fancy” podchody pro chodce, lavičky a zastávky pro taxíky (ne že by vás zrovna tady nějaký vzal – většinou jsou totiž na cestě někam).

Corniche v Abu Dhabi

Po dvou hodinách v 30stupÁovém prosincovém vedru jsme konečně dorazili k Bílé pevnosti (Al Husn Fort), někdy nazývané i Bílý palác. Postavena byla v roce 1761 a ještě v minulém století to byla jediná zděná stavba v celém emirátu. Pevnost je bohužel v rekonstrukci a zavřená (i když do ní všechny místní průvodci z prosince 2008 vřele zvou, hmm). Těsně k ní přiléhá nádherná mešita a taky Kulturní centrum (Cultural Foundation), kde se nachází taky malé muzeum. Jestli jste někdy byli v muzeu kdekoli na Středním východě – Egyptem počínaje a Ománem konče – nebudete překvapeni, že se muzeum skládá z artefaktů z bizillionu různých období a zemí, nejčastěji bez ladu a skladu a popisků :) Opravdu za vidění tu ale stojí model “starého” Abu Dhabi z “předropné doby” (takže samozřejmě mrakodrapy žádné, možná rádoby baráčky v nekonečném horizontu písku).

V této části města se nachází ještě velké množství mešit různé velikosti a vzhledu (víceméně odkudkoli je nějaká vidět), několik obchodních center a spousta restaurací. Jinak se tu stále hodně staví, především kompletně srovnali se zemí staré suky a stavějí zde nový centrální market.

Mešita v centru Abu Dhabi

Večer jsme pak zakončili v jednom z nejvychvalovanějších barů – Jazz baru. S živou hudbou, výbornými koktejly a doutníkem jsme si po delší době užili skutečně uvolněný a přece energií nabitý večer.

Jedna z posledních věcí, kterou je prostě nutné vidět, je pak návštěva Emirates Palace. Je to další sedmihvězdičkový hotel v SAE (po Burj Al Arab v Dubaji). Jako takový vám coby hostům nabídne superluxusní ubytování, soukromého sluhu (který vás na krok neopustí, a to ani v noci!), dopravu do hotelu limuzínou nebo vrtulníkem, zcela soukromou pláž a k využití při pobytu luxusní auto. Hotel je ale otevřen i obyčejným turistům, kteří chtějí alespoÁ nezávazně nakouknout.

Emirates Palace - vodotrysky

Je to samozřejmě krása až oči přecházejí (asi ze všeho toho blyštění :-)). Ale zas nemůžu říct, že bych byla tím vším luxusem uvržena na kolena – jistě, všechno je ze zlata, křišťálu a mramoru, všichni jsou super milí, jeden vedle druhého se vám nabízejí špičkové butiky a všechny další služby na úrovni, kterou si ani nedovedete představit, ale nějak nevím, kdo má tohle zapotřebí…?

Emirates Palace - uvnitř

Sečteno a podtrženo, Abu Dhabi je krásné místo na skvělý zimní odpočinek (pochopitelně v létě je tu úplně stejně nesnesitelně jako u nás). Díky své velikosti coby Emirát nabízí všechno od městského typu trávení volného času až po výlety do nádherných dun nebo starodávných měst s opravdu tradičním stylem života (Al Ain). Navíc je to jen hodinu cesty do Dubaje, když už to někoho jó přestane bavit. Nás to ale naopak na ty 4 předvánoční dny dokonale uspokojilo. Akorát jak se od toho moře nakopnout do vánoční nálady? Nějaké tipy?

Všechny fotky najdete v nové fotogalerii na Picase.

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?