Random header image... Refresh for more!

On je levák?

… usoudila učitelnice na zpívánkách, když chtěla Theušku instruovat k hraní na xylofon a on na to levačkou.

“Momentálně ano,” odpověděla jsem.

Theo - levá ruka 2012

Ne ve všem, ale je vidět, že pokud potřebuje něco dělat precizněji, hodí si to doleva – lžičku, vidličku, tyčku, pastelku. Někdy zkouší přehodit si je do pravé ruky, ale nevypadá, že by mu to bylo pohodlný a dlouho to nevydrží. Nedávno jsem se dočetla, že dětem trvá spíš do 2 – 3 let (někdy dokonce do 5 – 6), než se hlava definitivně rozhodne, kterou ruku a nohu bude člověk preferovat.

Čistě po nás by genetický levák být nemohl, ale “patologický” může být v podstatě kdokoliv (a podle některých studií počet leváků dokonce narůstá).

Takže ono je to stejně asi dneska jedno, žejo, o levorukejch nůžkách to neni :). Hlavně aby byl Bublinka šikovnej!

10x reakce nize

1 Mamka { 30.10.2012 v 12:31 pm }

Teta Lenka byla od narození jednoznačný levák a jaká je z ní šikovná holka!!!

2 Lenka { 30.10.2012 v 10:29 pm }

A chudáka maminku přeučili :-). Ještě že neko-ko-koktá :-).
Levou to jde prostě líp … ale aby jste si nemysleli, tak i já dělám dost věcí pouze pravou. Není to tak jednoduché, protože leváci jsou v pravorukém světě většinou takový obojetníci. Prostě jsme šikovní na obě tlapky :-). Takže Theuško levá vede!

3 Mamka { 30.10.2012 v 10:47 pm }

No to je přesně ono! Leváci nakonec mají obě ruce PRAVÉ! (sice z donucení většinovou společností, ale ve výsledku je to výhoda).

4 A. { 01.11.2012 v 8:54 am }

My teď na chalupě študovali Katolickou ženu z roku 1937 a tam by ses dočetla, že je to odporný zlozvyk, díky němuž jsou postižení jednici v okolí pro smích a vzbuzují pohoršení, takže nedůslednost rodičů jim může zkazit život… Fakt klika, že žijeme o “pár let” pozdějc;)
Ale fakt už se to dá poznat takhle brzy?!

5 Mamka { 01.11.2012 v 10:21 am }

Když jsem byla s Lenkou v porodnici, tak tam mi jedna hodně stará paní dětská doktorka při kontrole řekla, že holčička bude nejspíš levák. Nechala jsem tomu naprosto volný průběh, protože já jsem přeučený levák (i v šedesátých letech si někteří učitelé asi četli Katolickou ženu) a nakonec to byla pravda. Popíšu: hlavičku miminka ležícího na podložce zafixovala dlaněmi obličejíkem nahoru a pak opatrně pustila. Těžší, dominantní mozková polokoule hlavičku zváhla doleva…

6 Mamka { 01.11.2012 v 10:28 am }

Ještě podotýkám, k tomu údajně zvyšujícímu se počtu leváků, že nás v první třídě těch přeučovaných bylo asi 8, to je tak třetina všech dětí. Nepodařilo se to pouze u dvou, zůstali leváky, kamarádka dokonce psala doslova vzhůru nohama, zprava doleva, aby napsaný text vypadal normálně . Naštěstí z nás z toho nikdo nekoktal ani neměl jiné psychické problémy, ale mám kolegu, který ano (zadrhává).

7 Veronika { 01.11.2012 v 2:02 pm }

Mami, to mi přijde jak kyvadlo. To se taky často trefí :o)

Abych teda doplnila o tu vědeckost, co jsem si přečetla u chytřejších. Leváků je prý nějak 10 % a přibývají díky starším matkám; leváci jsou i většina dvojčat. Mezi opicema leváci nejsou, z čehož se usuzuje, že to souvisí s řečí, která je v lidským mozku vlevo, a proto jsou lidi přirozeně praváci. Levorukost je teda určitá disfunkce – může být spojená s dyslexií, ale i tím koktáním (i bez přeučování)…

Alčo, nepozná – může to být jen období :). Za půl roku může být v klidu pravák. Ale kdybys ho viděla teď, ta preference levačky je teď zvlášť u kreslení a jídla znatelná.

8 Veronika { 01.11.2012 v 2:03 pm }

Jo a taky může bejt obouruč :-)

9 Lenka { 01.11.2012 v 7:46 pm }

Já ti dám disfunkci … to psala nějaká současná Katolická žena :-), která se schovává za výzkum.

10 Veronika { 01.11.2012 v 8:22 pm }

:-D

Chcete neco dodat?