Random header image... Refresh for more!

Požár…

Devatenáct lidí zahynulo při ničivém požáru v katarském Dauhá.” (iDnes, 28. 5. 2012)

Villagio požár

Protože chcete vědět, co se vlastně stalo, napíšu k tomu stručně pár věcí. Těžko říct, jestli by se něco takovýho mohlo stát v “normální” zemi s obvyklými bezpečnostními předpisy, asi jo, ale chtělo by to mnohem víc nešťastných náhod než toto.

Dopoledne se objevily zprávy, že ve Villagiu hoří. Valil se z něj hustý černý kouř, ale podle fotek i svědectví přátel zevnitř (fungovala spíš menšina automatických hasicích jednotek a jen pár alarmů) to vypadalo, že byla spousta času, aby se lidi evakuovali. Člověk by i doufal, že ochranka a prodavači jsou na takové situace vyškoleni, jistě musejí probíhat nějaká školení, ale bohužel ani jedno není pravda. Evakuace byla samovolná, dokonce třeba číšníci v Dean & Deluca dál servírovali jídlo a přesvědčovali hosty, aby si v klidu dojedli.

Odpoledne se začaly objevovat nějaké zprávy o úmrtí ročního dítěte – takových kachen se zjevuje vždycky hromada, lidi rádi vymyslí z ničeho senzaci, že.

Večer byla tiskovka. O život přišlo 13 malých dětí, 4 učitelky a 2 hasiči. Jak je to proboha možný???

Děti byly v tu dobu v zařízení školkového typu, která se nacházela v prvním patře Villagia – tam obvykle není nic, všechno jsou to “kulisy”.

Villagio

Když učitelky pochopily, že (asi) hoří, volaly ochrance, co se děje. Ta je ujistila, že požár je pod kontrolou. Přesto, když se pokusily později evakuovat, zjistily, že hlavním ani nouzovým východem vedoucími na stejné schodiště se nedá pro toxický kouř dostat ven (později se mluvilo i o zřícení).

Desítky hasičů dorazily k Villagiu do několika minut od hlášení požáru a dali se do práce. Proti obvyklým pravidlům se nemohli dobrat žádných plánů obchoďáku, o existenci školky nevěděli a nezabývali se jí tudíž nejméně půl hodiny. Dva hasiči zahynuli, když se do školky dostali – patrně se udusili. Nakonec se rozhodlo pro probourání střechou, jinudy vstup nebyl možný, a všechny vytáhli. Pozdě ;(.

Na druhý den bylo předvoláno k výslechu nebo zatčeno 5 lidí – manažer Villagia, majitelka Gympanzee a další.Vypadá to, že vyšetřování je v plném proudu a zatím není úplně jasný, na koho to svedou…

Villagio fire

Karikatura z novin od Abdula Azize Yousefa

Na původce požáru, pokud se najde?

Na hasiče?

Na management Villagia, že neměl evakuakční plán? Že měl (aspoň rok) nefunkční protipožární výbavu? Že jeho ostatní únikové východy jsou zamčené?

Na majitele Gympanzee, že nezajistili lepší bezpečnostní standard?

Na ministerstvo, že registruje školky a školková zařízení s jinými bezpečnostními požadavky?

Nikomu z těch malých ani jejim rodičům to ale “život” nevrátí. Můžeme jen doufat, že tahle šílená událost povede ke zlepšení podmínek nejen pro naše děti. Protože jak řekla jedna maminka, v malé Doze je náš život maximálně o jednom stupni odloučení…

2x reakce nize

1 Ivan { 13.06.2012 v 1:41 pm }

V sucasnosti koluje uz i zvest o tom ako vyriesit celu situaciu. Nie upravit normy, nie sprisnit kontroly, nie zaviest jednotne a pravidelne cvicenia. Cele Villagio zburame a psotavime znova. Neviem ako to sice pomoze ostatnym obchodnym centram ale vcelku to vystihuje koncept arabskeho premyslania a sposob riesenia problemov.

2 Veronika { 20.06.2013 v 12:14 pm }

Rozsudky: http://dohanews.co/post/53425474389/five-villaggio-trial-defendants-jailed-for-involuntary
6 let pro majitele a hlavního manažera Villagia, 6 let pro Gympanzee školky a 5 let pro ministerského úředníka, který zajistil školce povolení k provozu.

Chcete neco dodat?