Random header image... Refresh for more!

Katara

Před rokem se v Doze nanečisto otevřela “kulturní vesnice” Katara. Dneska už je v plném provozu, právě zde skončil filmový festival Doha Tribeca. Tak se tam s náma pojďte mrknout.

Katara - uličky

Katara se nachází v severní části Dohy vedle umělého ostrova Perla. Z jedné strany navazuje na pobřeží a chlubí se dlouhou  krásnou písečnou pláží prakticky přímo ve městě, z druhé strany je chráněna obrovským valem žlutého písku a štěrku, který ji odděluje od hluku a pohledů z hlavní silnice.

Většina návštěvníků využije po příjezdu parkoviště u Páteční mešity. Na katarské poměry je to poměrně malá stavba,  ale je opravdu nádherná. Fasádu má zdobenou modro-zlatými dlaždičkami, které se lesknou v ostrém slunci, a v podobném duchu je vyveden i její minaret. Dveře jsou obložené dveřem a bohatě vyřezávané, stejně jako pár oken (samotný chrám samozřejmě okna nemá).

Friday Mosque

Dost efektně působí i hned vedle stojící trojlístek …

Katara - holubníky

Katara - holubníky2

… holubníků!

Pak už se můžete zamotat do uliček kulturní vesnice vystavěné v arabském stylu. Je tu příjemný stín, spousta nádvoříček s lavičkami a trávníky a každá budova je lemována stružkou s vodou, ve které se okolo stojící stavby zrcadlí. Sídlo, ateliér či výstavu tu má řada muzeí, galerií a “společností”, ale jsou tu samozřejmě i kavárny a restaurace.

Katara -  nádvoří

Katara

Jakýsi geometrický střed Katary tvoří obří, bílým mramorem obložený, amfiteátr. Architektonicky něco jako Koloseum s křivkami 21. století. Ze schodovitého hlediště má divák výhled nejen na pódium ve střední části, ale také na moře a skyline Dohy s mrakodrapy v pozadí. Akustika tu tím pádem nebude kdoví jaká, ale efektní to teda sakra je :).

Katara amfiteátr

Katara amfiteátr

Jak z vesnice, tak z amfiteátru můžete vyjít rovnou na promenádu vinoucí se podél pobřeží. V tomto ročním období tu vane velmi příjemný vánek od moře, stromy poskytují dodatečný stín a tráva pod nohama dokonalé osvěžení. Jsem nadšená z toho, že Doha má konečně i něco takového, čím se může opravdu chlubit.

Katara - rodinka

A cestou domů se nezapomeňte zastavit v Red Velvetu – třeba na cupcake s lístkem z 24karátového zlata. A jakej byl! :)

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?