Random header image... Refresh for more!

Bezinkový likér

Společně s bezinkami nazrál v září čas uvařit letošní dávku slaďoučkého temně rudého likéru.

Cezení

Schází se nás pravidelně kolem 6 lidí a stejně nám to trvá celý den, spíš dva. Hlavně když každý z nás přihodí kus své “odbornosti” a “šikovnosti” :). Technologicky vychází proces ze starého rodinného receptu nejmenované rodiny, ale už se párkrát ztratil a vaří se po paměti. Přesný princip samozřejmě neprozradím, ale můžete si tipnout a zkusit to taky.

Vaříme vždycky na podzim, ale kdy, závisí víc na bobulích než na nás. Všimněte si, že i mezi kdejakým bohem zapomenutým křoviskem často touto dobou probleskávají dokonale černé bezové bobule.

Pánská část robotní čety vyrazila v sobotu ráno do okolí ulovit ty nejhezčí a nejšťavnatější hrozny. Nejčastěji se sbírá v křoviscích areálu místního JZD, ale letos proběhl i upgrade na jižní stráň! My holky jsme jako správné udržovatelky ohně dostaly na starosti dětičky a nákup v místním koloniálu. Díky nesmírně atraktivním loužím po cestě, fantasticky čvachtajícímu blátu, “bojí bojí” u každého plotu se psem, nám to trvalo asi jenom hodinu :)

Když jsme dorazily na terásku, bezinky už se v poledním slunci obíraly. Když jsme se po hodině a půl v 5 lidech proobírali k požadovaným 15 kilům, nebylo ještě ani vidět dno natrhané výchozí suroviny. Občasné plané výkřiky “už vidím dno” nás nepřesvědčily, že je to pravda. Nebyla. Na plotnu šlo 26 kilo obraných bobulí!

Obíračka

Když nám bezinky konečně mohly začít stydnout, vypravili jsme se v kompletní sestavě na výlet na velmi populární statek Býkov. Užili jsme si nádhernou cestu lesem v odpoledním teplém sluníčku, která nás ale společně s večeří na Býkově absolutně vyšťavila. Večer jsme každý cucli decku vína a svorně jsme padli za vlast.

Na druhý den bezinkování pokračovalo čištěním rudého roztoku, druhým vařením a následně mísením s hromadou tajných ingrediencí. To už je jen taková srandička na závěr, kdy se tu a tam něco přihodí a je hotovo! Jak se povedlo uvidíme hned, jak se nalahvuje… jestli někdy z těch asi 80 navařených litrů zbydou do další sezóny tři čtyři lahve, je to moc :) Všechno se prostě rozdá a prachsprostě vypije. No aspoň bude zas za rok čím se na jeden skvělý víkend zabavit.

Diskuse o vylepšením ročníku 2008

Cezení

Bezinkový likér - etiketa 2008

A ještě pár obrázků z tohoto super víkendu:

Na Býkov!

Býkov

Pohoda pod stromem

Cesta z města

Fanoušek (18 měsíců)

Na houbách

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?