Random header image... Refresh for more!

Spurtuje!

A je to tady, první růstovej spurt. Theo se kojí 12x do odpoledne a od odpoledne až do noci v intervalech 20 minut pije, 3 minuty spí (a to jedině na rukách). Aneb, jak se dříve říkalo “nemám dost mlíka” a “mám slabý mlíko”. A proč jsou to bludy!
Je to, jako byste si mysleli o 16letým klukovi, který jednoho dne k obědu spořádá 12 knedlíků, že jsou ty knedle najednou nějaký míň výživný. Nejsou, to kluk má najednou víc hlad, když prochází růstovým spurtem. Stejně to mají novorozenci a kojenci, nejméně 4x za prvního půl roku procházejí obdobím, kdy mají prostě o hodně víc hlad. Jako by nestačilo, že máma už je teď hotová a házela si korunou, jestli tu půlhodinu, co jí tam mezi kojením a přebalováním zbývá, využije na jídlo nebo na zavření jednoho oka. To teď bude jako to dítě neodložitelný!?! No… bude.
Ale netrvá to obvykle déle než týden!
Naše generace obvykle v tomhle období o mateřské mléko přišla a dostala Sunar. Protože doktoři diagnostikovali “slabé mléko” a nasadili umělinu. Dítě bylo spokojené (s nepersonalizovaným a hůř stravitelným umělým mlíkem), máma taky… ale jenom chvíli. Nahradit totiž i jedno dvě krmení denně Sunarem sice řeší problém nemuset kojit tak šíleně často, jenže mozek matky se nikdy nedozví, že je potřeba vyrábět víc mlíka. A tak vyrábí míň a mlíko “dojde”. Nehledě na to, že si miminko kazí techniku krmení přisáváním na savičku.
Nejlepším řešením je prostě vytrvat! Klidně spolu ležet celej den v posteli, poskytnout mlíčko klidně každou půl hodinu, společně jíst (na miminku budou maximálně trošku drobky z bagety :-)) a společně spát. Neuklízet, nezvat návštěvy, nevařit a hodně pít. Nevyšilovat :). Spurt pomine!
A zůstane po něm jenom o 250 gramů těžší, spokojený Theo.

A je to tady, první růstový spurt. Theo se kojí 10x DO ODPOLEDNE a od odpoledne až do noci v intervalech 20 minut pije, 3 minuty spí (a to jedině na rukách). Aneb, jak se dříve říkalo, “mám slabý mlíko”. Je dobrý vědět, že je to většinou vlastně úplně jinak…

Mysleli byste si, že když 15letý kluk spořádá jednoho dne k obědu 12 knedlíků, že jsou ty knedle najednou nějaký míň výživný? Spíš že má kluk najednou víc hlad, co? Aby ne, když nejspíš prochází růstovým spurtem a do měsíce mu budete muset koupit všechny boty a kalhoty nový :). Stejně to mají novorozenci a kojenci. Nejméně 4x za prvního půl roku procházejí obdobím, kdy mají prostě o hodně víc hlad. Jenže… jako by nestačilo, že máma je už teď hotová a házela si korunou, jestli tu půlhodinu, co jí tam mezi kojením a přebalováním zbývala, využije na jídlo nebo na zavření aspoň jednoho oka. To teď bude to dítě snad neodložitelný!?! No… bude.

Ale netrvá to obvykle déle než týden!

Dříve v tomto období doktoři diagnostikovali “slabé mléko” a místo rady, aby maminka kojila tak často, jak je to jen možné a opravdu dobře jedla, doporučili rovnou přechod na Sunar. Dítě bylo spokojené (s nepersonalizovaným a hůř stravitelným umělým mlíkem), máma taky… ale jenom chvíli. Nahradit totiž i jedno dvě krmení denně Sunarem sice řeší problém nemuset kojit tak šíleně často, jenže mozek matky se nikdy nedozví, že je potřeba vyrábět mlíka víc. A tak vyrábí míň a mlíko “dojde”. Nehledě na to, že si miminko kazí techniku krmení přisáváním na savičku (nebo dokonce na dudlík!!).

Nejlepším řešením je jednoduše vytrvat! Třeba spolu ležet celej den v posteli, poskytnout mlíčko klidně každou půl hodinu, společně jíst (na miminku budou maximálně trošku drobky :-)) a společně spát. Číst si, relaxovat, nesledovat čas. Zapomenout na úklid a vaření. Hodně pít. Nevyšilovat. Milovat toho malýho hladoše x-).

Spurt pomine! A zůstane po něm jenom o 300 gramů těžší, spokojený Theo.

Výtuh

Náš spurtový “brloh”. Návštěvy jsme nezvali :).

6x reakce nize

1 mum { 03.06.2011 v 12:33 pm }

poznáme to, len si to tak s Vami pripomíname. Teraz je aj pre Vás jasnejšie, čo znamená, ak je rodič unavený a niekedy naozaj aj trochu nervózny. Ale tak to má asi byť, nech nám už nikdo “nedýcha na krk s kalkulačkou”.

2 Veronika { 03.06.2011 v 3:10 pm }

Tomu byste ale neverila, kolik maminek 3, 4, 5tydennich deti tvrdi, ze miminko porad place, i kdyz je prave nakrmene a prebalene. Neveri, ze place hlady! A neveri ani sobe, ze jsou schopne ho nasytit. A sahaji po dudliku, Sunaru, kapkach… V teto situaci strasna skoda.

3 A. { 06.06.2011 v 9:04 am }

To je tak hezky napsaný…
A knedlíkovej příměr by měli povinně dávat na titulní stranu Betynek a Maminek;)

4 Veronika { 06.06.2011 v 8:45 pm }

Alen, díky. Hele a je ti jasný, že nás ta knedlíková story za těch 15 let fakt čeká? :))

5 Vivi { 09.06.2011 v 10:22 am }

Jeeej Veronika, ani nevies aka som stastna, ze sa (v mojom okoli po dlhom case) najde mamicka, ktora ma podobne zmyslanie v tomto ako ja!!! Presne ako si pisala, sme krmene tymi recami o “nedostatku” alebo “slabosti” mliecka a pritom j eto strasna konina!! A klobuk dole pred tebou, ze uz pri prvom mas take vedomosti. Ja teraz pri Petrikovi uz presne viem, ked sa mi zda nejaky viac placlivy, viac hladny, viac “nalepeny” na mamicke, ze mam siahnut po svojej mudrej knizke, kde su presne popisane tieto “rastove skoky”! Vy ste teraz asi prekonali ten prvy, okolo 5. tyzdna, vsak??? Tak sa drzte (zachvilku to tu mate opat)! ;)

6 Veronika { 09.06.2011 v 12:12 pm }

Vivi, určitě první. Takže si myslím, jak je Theo narozený dřív, tak tohle je nejspíš jedna z věcí, která se mu děje v jeho “upraveném” věku, takže tak o 2 týdny později.

Chcete neco dodat?