Random header image... Refresh for more!

Theo 1 měsíc

Theík už je tu s námi celý jeden měsíc! A z novorozence tak máme ze dne na den kojence :). Stále zlatýho a čím dál víc milovanýho, nutno podotknout. Všechno nejlepší k měsíčninám, Ptáčátko x-).

Theo 1 month old

Aktuální míry a váhy

  • 2940 gramů a 50 cm. Obvod hlavičky 34 cm.

Poprvé… (vlastně všechno! :)

  • se vezl autem (a usnul)
  • se vezl venku v kočárku (a usnul)
  • se kojil “v terénu” (v dámské čekárně v nemocnici)
  • se koupal v kyblíku
  • k smrti vystrašil kočku (šermování rukama na to úplně stačí)
  • vyzkoušel látkové plenky (už i na noc)
  • se vyčůral do nočníčku
  • se nosil a spal v šátku

Co umí

  • pěkně sát mlíčko (vypadá to jednoduše, ale ten grif, to chce prostě každodenní trénink, nejlíp tak 12x denně)
  • zvednout a otočit hlavičku v lehu na bříšku
  • poslouchat rachtající hračky

Co má rád

  • zatím preferuje spaní nad bděním, absolutně nejradši spí na rukách nebo u nás v posteli. Dá se snést i autosedačka.
  • koupání v kyblíku
  • hlazení po ručičkách
  • spaní v šátku, ale překvapivě TAKÉ jízdu v kočárku (i to může pěkně drncat :))

Co nemá rád

  • přebalování! Aaaaaa, neeeeeeee, neeeeeee, neeeeee! (No ale mokrou plínku taky neee).
  • oblíkání bodyčka přes hlavu :)
  • škytavku (vlastní)
  • smrkání a kýchání (cizí)

Objevování tohohle světa ho prostě zatím baví docela dost. Tak vzhůru do druhého měsíce!

8x reakce nize

1 Hana Brožová { 20.05.2011 v 8:25 am }

Tak mu přeji aby měl za sebou nejdramatičtější měsíc v jeho životě a teď už jenom samé skvělé perspektivy!

2 mum { 20.05.2011 v 11:04 am }

pridávam sa aj ku gratulácii a prajem mu už len príjemné, pohodové dni (aj rodičom)

3 Lenka { 20.05.2011 v 11:10 am }

Také moc gratuluji našemu malého oslavenci.
Roste jako z vody zlatíčko.

4 Lenka { 20.05.2011 v 11:12 am }

A kdo mu snědl toho dorta? Přiznejte se … :-)

5 Veronika { 20.05.2011 v 1:32 pm }

Děkujeme moc a vyřídíme!

Leni, hehe, dort je jeste v lednici. Ale sníst ho asi budu muset já, aby z toho Theuška něco měl :-D

6 Vivi { 31.05.2011 v 10:53 am }

Gratulujem malemu Theovi k 1-mesacninam!!!
Je krasny, na fotke “v kybli” cely ocino!
Super som sa zabavila na tom clanku (ja mam doma teraz 4 mesacneho valibuka s trosku inymi mierami uz pri narodeni – 4080g, 56 cm, 38 cm obvod hlavicky :DDD)!
Veronika, skusas tu bezplienkovu metodu??? To som strasne zvedava potom na tvoje skusenosti, mne sa to zda neuveritelne komplikovane, ba priam nemozne!
A preco latkove plienky???? Nemam skusenost (okrem tej vlastnej z detstva), tak ked sa ti bude chciet napis!
Vsetkym vas drzim palce (tebe momentalne asi najviac, Ivan pisal na FB, ze je niekde na cestach, tak ste asi s Theom sami) a pozdravujem!

7 Veronika { 31.05.2011 v 12:49 pm }

Ahoj Vivi, děkujeme :) Ivan ráno odletěl a večer se vrátí, vyřizuje Theíkovi doklady, abychom mohli v létě odjet do Čech. Hádám to tu bez něj dnes zvládneme :-))

Ad bezplenkovka a látkovky, zajímá tě to nějak víc? To by bylo na dlouhý povídání a nechci působit ani nějak fanaticky ani že máme potřebu to obhajovat, což právě ani nemáme :)). Ale takhle v komentáři se to snad ztratí.

Takže ve zkratce :) U bezplenkovky se snažíš reagovat na to, když miminko dává najevo, že chce čůrat/kakat – třeba se kroutí, nějak “brouká”, pouští se u kojení – takže rozbalíš, podržíš v klubíčku nad nějakou nádobou/záchodem a uděláš nějaký čůrací zvuk. Cílem je, aby děti nechápaly plenku jako svou jedinou možnost, a tím je udržet i v lepší čistotě. S věkem by se měla prodlužovat doba, co mimi vydrží mezi signálem a vykonáním, děti kolem 10 měsíců už se mohou chytat i na znakování. Taková základní “poučka” pro novorozence je, že neumějí udržet, ale umějí pustit :).

No a látkovky – my jsme se tak rozhodli hlavně kvůli soběstačnosti, pak ekologii. Můžeš mít třebas systém (jsou i různé jiné, tenhle používáme my), kde máš svrchní nepropustné, ale prodyšné kalhotky (podobného střihu jako jsou papírové plenky, jen hezčí :) a na patentky), v nich vkládací plenku a na ní tenkou celulózovou separační vložku. Když se mimi počůrá, vyndáš vkládačku a separačku, hodíš do kyblíku s bezchlórovou dezinfekcí a za pár dní vypereš. Když se pokaká, separačka to zachytí, spláchneš ji do záchodu (je to velikosti asi 3 útržků toaleťáku) a vyměníš. Ty vkládačky jsou z různě savých a objemných materiálů, i tu tradiční čtvercovku lze v nouzi použít, ale třeba z bambusu sajou líp a jsou menší.

8 Vivi { 31.05.2011 v 1:31 pm }

Ahoj Veronika,

dakujem za super promptnu odpoved!!! ;) Si zlata! Aj tak sa cudujem ako zvladas babo a este aj pisat tu super clanky na vasu stranku, vkladat fotky, atd… Ale ty si asi skor taky kludas, vsak? Ja som pri prvom ani nevedela ako sa volam, tak som stresovala! :DDD

Pytala som sa len cisto zo zvedavosti, ake ste mali pohnutky sa do toho pustit! Ja uz s tym nic nenarobim, Mimi ma 2,5 roka a prave sa uci na zachod a s Petrikom 4 mesacnym sa do toho asi nepustim (lenivost, nedostatok casu si to nastudovat, ….)
O tej bezplienkovej metode som ale pocula, ak to mamicka vydrzi na zaciatku tak je to skvele, uz rocne deti vedia krasne chodit na zachod! Uzasne!
S tymi latkovymi plienkami uplne beriem ten dovod ekologicky!!! Ked si predstavim co za odpad produkujeme len my…no teda nic moc!!! Drzim palce a daj vediet ako s tym pokracujete! Fakt som zvedava na tvoje skusenosti!
A tesim sa na nove clanky, vzdy sa strasne tesim, ked vidim fotky, maly je kuzelny! A ty tiez vyzeras vyborne! ;) Uzivajte si to a pozdravujem ocina!!!
PS: krasne bolo ako si pisala, ze je “cim dalej tym milovanejsi”. Az som mala husiu kozu, lebo je to vazne tak…to babo milujeme uz ked je este len v brusku ale potom ked je s nami normalne clovek citi ako ta laska k nemu kazdym dnom rastie! Krasne!!!!

Chcete neco dodat?