Random header image... Refresh for more!

Narodí se v Čechách, v Kataru, nebo kde vlastně? (26. týden)

Nastal nejvyšší čas udělat definitivní rozhodnutí. Realisticky jsme zvažovali dvě možnosti – porod v Čechách a porod v Kataru. Jak se nakonec ukázalo, obě mají dost zásadní výčet výhod, nevýhod a komplikací. Nakonec jsme se po diskusi s českou a slovenskou ambasádou v Kuvajtu dohodli na celkem smysluplném řešení a rozhodli se zůstat tady…

Výhodou je, že tu máme zázemí (už třeba jenom bydlení nebo auto na dojezd do porodky), dál možnost si všechno v klidu připravit, společně chodit na předporodní kurzy a být všichni u porodu i po narození spolu. Neumíme si prostě představit, že by se Ivan zkoušel nějak trefit do termínu porodu a ještě si vyjednal takovou dovolenou, aby od nás nemusel dřív, než my budeme vůbec schopni někam letět.

Hlavní nevýhodu představovalo papírování, protože původně se mnou vůbec nechtěla česká konzulka nic řešit po telefonu (její asistent mi řekl, že má zakázáno na ni přepojovat!) nebo prostřednictvím manžela (když není český občan). Ani když jsem jí “vysvětlovala”, že týden po porodu určitě nebudu ve stavu někam letět a něco řešit BEZ DÍTĚTE (to by totiž nemělo pas, že)! Tohle je prosím česká konzulární služba, která se o nás z našich daní má postarat! Nakonec se ale do všeho vložil přímo velvyslanec, který mě ujistil, že katarský rodný list nám samozřejmě potvrdí i bez mojí osobní přítomnosti (jejich potvrzení, superlegalizaci a apostilní doložku, totiž bude vyžadovat matrika v Brně, kam se bude drobec zapisovat) a že jednorázový cestovní pas (abychom vůbec mohli do toho Brna zajet :-)) nám vystaví buď oni nebo jakákoli jiná ambasáda Evropské unie v Kataru. Nedělají to rádi, a tak je možné, že Ivan poletí na otočku na slovenskou ambasádu do Kuvajtu, ale to už je se 4 lety denně řešitelný detail.

Ostatní věci ohledně samotného porodu už pro nás nebyly rozhodující, protože je považujeme v podstatě za srovnatelné. V místní porodnici se sice nemluví česky, ale zase se člověk dočká prakticky ambulantního porodu a soukromého pokoje s dítětem i manželem. Medicínská praxe řešení patologií je, myslím si, velmi podobná, a maminka v takové situaci prostě dělá (nebo si nechá dělat), co je potřeba. Pokud jde o přirozený porod s minimálními zásahy, vychází nám to nastejno v Al Ahli, Doha Clinic i v Podolí. Kam jsme stejně prošvihli registraci tak asi před 4 měsícema :-D.

Akorát teda drobec bude celej život vyplňovat do kolonky Místo narození něco trošku jinýho než spolužáci :). Ale neva, po 2022 už to třeba bude každý znát :).

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?