Random header image... Refresh for more!

Australský nový rok

Jak líp odstartovat dovolenou v Austrálii než pořádným novoročním ohňostrojem? Po 18hodinové cestě do Melbourne se nám takové “přivítání” více než šiklo :). A na druhý den tak mohlo začít naše první 3týdenní objevování a putování Jižním kontinentem.

A ještě vás uvedu do obrazu o celkové novoroční atmosféře – jak se u nás na Vánoce a nový rok člověk tak akorát zabaví na sjezdovce, Australané navštěvují kamarády s největším bazénem a nový rok slaví grilováním na pláži. Je přece prostředek léta – pohoda a velké školní prázdniny. Všecko naruby. Nebo prostě jen na-proti :-)?

Melbourne - New Year Novoroční ohňostroj na Federation Square v centru Melbourne.

31. prosince jsme se vybalili v hotelu a světe div se ani se nám nechtělo spát… A tak jsme před australskou půlnoci vyrazili do centra města na největší náměstí Federation Square, že se teda podíváme na ty ohňostroje velkoměsta. Samozřejmě že stejnej nápad mělo dalšího půl miliónu lidí :). Naštěstí jiskry sršely naprosto ze všech stran, ze všech břehů řeky i okolních budov, takže ať se člověk koukal, jakým chtěl směrem, vždycky tam bouchalo něco, co vyvolávalo nadšené výkřiky účastníků.

Trošku problém nastal, když to blikat přestalo a všichni najednou se rozhodli, že teda je na čase jít dom :). Po 15 minutách se ale dav uvolnil a my jsme bez újmy na životě i psychice doťapali do hotelu a očekávali, jak nás na druhý den porazí jetlag.

A porazil :-D. Vstávali jsme tak tak na snídani, po které jsme nesmlouvavě zalezli zase do peřin a chrněli do 2 odpoledne! Ale co říkal můj “zkušený” program na dnešní den? “SLEEP!” Takže přesně podle plánu :). Odpoledne jsme pak procourali prakticky celé centrum města po podobné trase jako předchozí noc, překvapivě ulice plné usměvavých, střízlivých a oblečených lidí :-D, světlo do 9 večer… no a hned se na to koukalo zase jinak.

Co stojí v Melbourne za vidění a vyzkoušení?

1. Zoologická

Jenom kousek od centra města vystavěná jako průchod lesem. Samozřejmě tady uvidíte všechny možné australské specialitky typu klokanů (fakt lepší než ty přejetý na dálnici :-(), emu, ptakopysků a ježur. Je to moderní zoo, takže opravdu nikde žádné klece. Co ale nepochopím, proč zavírají už v 5? Ale možná dobře nám tak, i ty 4 hodiny na slunci nám daly zabrat. Člověk měl občas skoro chuť se tomu ptakopyskovi nastěhovat do akvárka :).

Melbourne zoo - klokan ve stínu

Melbourne zoo - červená panda

2. Botanické zahrady a prostě všechny parky

V tomhle Melbourne jednoznačně vítězí nad Sydney i dalšími městy. Všude (všude!) jsou nádherné zahrady a parky s velkými nápisy “prosím choďte po trávě”. Zde si rodiny hrají, chodí na pikniky, běhá se tu, nad hlavami vám létají (nebo visí) netopýři a papoušci a prostě tu dýchá odpočinek ze všech stran. Malé altánky s dezerty a kafíčky jsou tu taky na každém kroku. Melbourne je žárlivě věrné své pověsti kavárenské metropole Austrálie.

Botanical Gardens

Botanical gardens - papoušci

3. Melbournské muzeum

Relativně nová instituce otevřená v roce 2000, ale o to líp jsou expozice udělané. Znáte stará muzea, kde prostě všude překážejí nějaké schody a stropy a lustry… tak tady ne :). Asi nejlíp je udělaná expozice s dinosaury, ti jsou ostatně v Austrálii velmi populární. Jednak zde žila “megafauna” jiná než kdekoliv jinde na světě (v té době už byl kontinent odtržený), ale taky je to opravdový kus historie, která zde jinak začíná s první flotilou a to ještě v “konkurenčním” Sydney :). A s těmi Aboriginci to taky stále není dořešený… takže zlatý kostry!

Muzeum

4. Queen Victoria Market

Obří market, který se  koná každý den, ale zvlášť o víkendu je velmi oblíbený. Můžete si sem zajít koupit cokoliv od ovoce a zeleniny přes ryby a maso až po suvenýry, oblečení, nádobí, hračky… Market je uspořádán kolem několika historických (no nebo teda původních) budov ve viktoriánském stylu, kde je v jedné části masný trh a ve druhé nesmírně populární stánky “deli” a pekárničky.  Oproti nedělnímu nákupu v supermarketu to má dost jiné grády :).

Queen Victoria Market

5. Pláž v St. Kildě

V čem Melbourne oproti Sydney ale prohrává, jsou pláže. V úplně centrálním Melbourne přístup k vodě tarasí obří přístav a doky, takže se jezdí na St. Kildu. Je to taky jenom kousek a pláž má mnoho kilometrů zlatého písku, hromadu restaurací, barů, lunapark, cukrárny atd., ale v létě je tu prostě nevyhnutelně hlava na hlavě. Druhou mega oblíbenou alternativou je Mornington Peninsula, konkrétně městečka Sorrento a Portsea (kukněte na mapu pro představu proč asi), kde má většina Melbourňanů ideálně beach house, nebo aspoň celoročně zaparkovaný karavan :). Nesmírnou výhodou je, že tu najdete v docházkové vzdálenosti od sebe jak zálivové pláže (skoro bez vln a teplejší), tak oceánské pláže (ty s mega vlnami, zato s antarktickými proudy :-)).

St. Kilda

St. Kilda

Sorrento backbeach - aaach :)

6. Historické arkády a uličky

Co už snad ani v Praze nenajdete, jsou nádherné viktoriánské arkády – v podstatě nákupní zastřešené ulice s vypiplaným designem plným vitráží, ornamentů a nástěnných maleb. Tady nakupovat je paráda. A když vás to přestane bavit, určitě je vedle nějaká zastrčená miniulička, kde hraje živá hudba a nalévají tady nějaké vlastní pívečko :).

Royal Arcade

Mitre Tavern

No a to ostatní prostě záleží, co vás baví. Výtečně se tu jí – stačí si vybrat ulici (Lygon Street má snad 200 italských restaurací, Brunswick Street zase třeba vietnamských, pak je tu taky celý Chinatown… “australskou” kuchyni fakt nehledejte). Nějaká živá hudba nebo festival tu jedou prakticky celé léto. Procházet se kolem řeky Yarra a blízat zmrzlinu se dá taky do roztrhání těla… nebo dojdete třeba k melbournskému akváriu a zabavíte se tam :).

Všude po městě je to relativně blízko, lidi jsou strašně milí a ochotní a prostě v Melbourne by se žít dalo … Akorát kdyby to proboha celý přestěhovali trošku blíž ke všemu ostatnímu na světě!

Po týdnu ve městě jsme si půjčili auto a vydali se po špatné straně silnice (s malou zajížďkou na Sorrento) na týdenní roadtrip směr Sydney. “Proč neletíte??” slyšeli jsme nesčetněkrát. A vynechat ty stovky národních parků, farmy a nekonečné pláže? ANI NÁHODOU! A o tom už příště.

A celou fotogalerii z Melbourne si můžete prohlédnout zde.

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?