Random header image... Refresh for more!

Sipadan, Kapalai, Mabul

Zítra v noci vyrážíme na naši první velkou dedikovanou potápěcí dovolenou. Původně jsme si mysleli na jinou destinaci, ale nároky jsme naštěstí snižovat nemuseli ;). Je to malajská část Bornea.

Kromě těch pár desítek hodin a sbalení nás od průzračných vod dělí už jenom asi trilión přestupů, než se dostaneme na Borneo, odkud nám ještě zbývá dokodrcat se na ostrov Kapalai kousek od severovýchodního pobřeží. No, ostrov – přírodní živly ten kus vyčnívající nad hladinu obrousily do písečného břehu uprostřed Celebeského moře/Indického oceánu. Ale tím líp ;) Na dalších 7 dní to bude naše základna pro potápění snad s výskokem přímo z chatičky, ale hlavně na výlety za prý jedním z nejkrásnějších potápění na světě: ostrovy Sipadan a Mabul vzdálené necelých 15 minut lodí.

Mapa

Kapalai Resort

V této oblasti jde převážně o korálové útesy, které lehce vykukují nad vodu a kolem nichž se houfuje úžasný podmořský život – počínaje koráli samotnými, přes barakudy, murény, kraby až po žraloky a mořské želvy. Nic obrovského ani nebezpečného, spíš drobotina, ale koncentrovaná. Většina potápěcích lokalit jsou stěny a drifty. Viditelnost se prý pohybuje skoro výhradně v kategorii “crystal clear” kolem 20 – 30 metrů. Za dob Jacquese Cousteau to prý bylo klidně 50 metrů, ale ty časy už jsou asi pryč. Maximální hloubka se na na Kapalai blíží 20 metrům, na Sipadanu ke 40, ale myslím, že se budeme radši držet kolem bezpečné 20ky.

V plánu jsou 3 – 4 ponory denně: ranní na Kapalai, dva na Sipadanu nebo Mabulu a jeden pozdně odpolední nebo noční. Ať už cokoliv, přímo kolem resortu se dá kromě potápění taky slušně šnorchlovat – to je asi jasné každému, kdo šnorchloval na potápěcích lokalitách v Thajsku nebo v Řecku. Není to vyloženě 4D, ale ta jednoduchost a dostupnost tomu dává jiný rozměr krásy. Na internetu je informací moře – o Sipadanu, Kapalai a Mabulu (v angličtině), nebo i na iDnesu (zajímavý článek, akorát autor považuje každého jiného člověka se standardním vybavením za snoba, pochopitelně kromě sebe); fotek na tato klíčová slova taky najdete tři hromady.

Pořídili jsme si konečně taky foťáček v krabičce, tak se vynasnažíme přinést aspoň pár H2O obrázků. Předpověď počasí sice spíš straší, než natěšuje, ale co už – člověk se nemá trápit tím, co nemůže změnit a těšit se na to, co ano ;)

Sipadan z dálky.

Sipadan Dive Sites

Kapalai Dive Sites

Potápěcí lokality kolem Sipadanu a Kapalai.

1 reakce nize

1 Lenka { 25.03.2008 v 1:06 pm }

Tak ať se vám v té rybí polívce líbí :-). A na první fotečky z podhladiny se jistě všichni těšíme.

Chcete neco dodat?