Random header image... Refresh for more!

The Pearl

Za jeden z největších výstřelků Dubaje jsou považovány umělé ostrovy. Hotový je zatím jen jeden – Palma – ale ve výstavbě jsou dva další: masivně propagovaný Svět i druhá Palma (v budoucnosti i třetí Palma). Kataru se tento trend taky nevyhnul, a tak si zadělává na vlastní perličku – totiž Perlu.

Vizualizace

Tyhle umělé ostrovy nejsou až takovým plýtvištěm materiálu, jak mě poučil jeden arabsko-australský kamarád. Jejich základem je písek, který se beztak pravidelně odtěžuje ze dna jinak mělkých částí Perského zálivu, aby jimi mohly proplouvat velké lodě. Pochopitelně hlavně tankery na ropu a zemní plyn. No a než to házet na hromadu, zpeněžíme to ;)

Ne náhodou mají ostrovy bizarní tvary. Není v tom jenom marketing, ale hlavně úsilí o maximalizaci přímořské plochy. Odhaduje se, že první Palma má přes 500 kilometrů pláží. Novostavby, které na ostrovech vznikají jsou infrastrukturně celá nová města – směs komerčních a rezidenčních věží a vil, parků, marín, restaurací…

Katarská Perla by měla první lidi uvítat už letos, ale kompletně by se měla dokončit v roce 2011 (takže reálně možná 2013) ve 4 fázích. Ve výsledku se tam má vlézt 40 000 lidí, což je při velikosti Kataru s asi miliónem obyvatel dost signifikantní číslo. Tvarově jsou to dvě propojené laguny, každá s dalším ostrovem veprostřed, za nimiž se táhne “ocas” s několika malými připojenými ostrůvky. Architektura bude údajně “snoubit tradiční arabský a moderní styl” – což bych přeložila jako skleněný mrakodrapy, tématická zákoutí ála Las Vegas (třeba italské kanály s gondolami :-)) a pozlacené kliky ;)

The Pearl Qatar

Grafika lehce zamlčuje, že ostrov bude spojen s pevninou jedinou silnicí (úplně vlevo), takže je skoro nevyhnutelné, že bude podstatnou část času neprůjezdná kvůli nehodám…

Nové je, že si tam nemovitosti budou podle současných informací kupovat i cizinci. Zatím nejpokročilejší praxe v Kataru spočívá ve expatském vlastnictví na 99 let, které získává každý nový majitel, což tedy značí na Perle další upgrade. Neměla by zde tedy platit ani zásada islámského práva, kdy majetek muže dědí jeho bratři, ne manželka (protože se předpokládá, že se bratři o manželku následně postarají).

Výstavbou ostrovů se samozřejmě snaží z ropy zbohatlá část Arábie získat něco mimořádného. Touha být ve všem nejlepší a první, ať to stojí, co to stojí, je všudypřítomná. Že při pohledu zblízka není všechno “opravdové” a trvanlivé, už musí jít stranou.

2x reakce nize

1 Lenka { 13.02.2008 v 4:28 pm }

V Arabii musí být unešení z toho, že bydlí u tolika vody :-). Mě se to taky docela líbí i když každé uměle vytvořené město je problém. Přestože si architekti představují, že v tomhle baráčku bude sámoška, taky kadeřník atd. realita bývá úplně jiná.

2 Veronika { 18.02.2008 v 12:47 am }

Tadyk to asi bude víceméně jedno – z 90 % tam budou bydlet lidi, ať už trvaleji, nebo přechodněji. O službách \”komunitě\” mám silné pochybnosti – tipla bych si možná nějaké high-end restaurace, luxusní kadeřnictví, posilovny… a to bude tak všechno. Odpovídalo by to tomu životu v autě: čili kina, sámošky, obchoďáky, poštu… nabídne nedaleká pevnina.

Chcete neco dodat?