Random header image... Refresh for more!

Národní mešita

Historii sice nemáme, ale postavíme si ji.

Na obzoru z tenisového stadionu Khalifa, kde o víkendu proběhlo napínavé finále tenisového Qatar Open s nečekaným výsledkem (Nadal se nechal vymést z kurtu, i když měl 2 match-bally a víc vyhraných gamů) se rýsují obrysy nové mešity. Jejích 99 kopulí má připomínat historickou Qebab Mosque, patrně z doby, kdy Doha byla rybářská vesnice (což ale, ehm, není tak dávno).

State Mosque (leden 2010)

Mešit není nikdy dost. Na každém rohu se špičatí jejich minarety, všude jsou slyšet… nejvíc ve 4 ráno. Ale není sebemenší důvod nepostavit další, navíc když bude jednou z největších na světě! :-)

Mešita má mít kapacitu až 20 000 věřících. Zdá se to dost, ale největší mešita na světě v Mekce má kapacitu přes 850 000 věřících… když budeme počítat, že nevadí, že jsou skoro všichni “venku”.  V tomhle počítání bude State Mosque asi 12. největší na světě. Někdo se do novin snažil namluvit, že 5., ale to už je spíš takové  kreativní počítání.

Otevřena by měla být někdy v letošním roce (ale se spolehlivostí termínů realitní výstavby počítejme spíš až 2011). Jestli bude přístupná i veřejnosti, jako třeba Grand Mosque v Muscatu, určitě se půjdeme mrknout a nafotíme.

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?