Random header image... Refresh for more!

Něco končí, něco začíná

Byla to sice jen otázka času, občas pekelného sebezapření a hlavně trpělivosti, ale máme konečně oba hotovou kvalifikaci Ocean Divera. Jedna etapa skončila. Máme za sebou 10, respektive 13, hodin čistého času pod vodou (rozuměj v moři) a spoustu zážitků.

Od nynějška se pro nás ale nemění zhola nic – každý víkend nakráčíme v plné polní a vzhůru…dolů. Abychom se s co největším sebevědomím mohli v zimě odměnit něčím mimořádným. Třeba potápěcí dovolenou :-)

Co tedy můžeme dělat? Potápět se pod vedením dive managera (ten je na pláži) do 20 metrů bez dekompresních zastávek (tedy při ideálním plánování, jinak nám nic jiného nezbývá) za použití vzduchu nebo nitroxu (s 32 nebo 36 % kyslíku). Jak už bylo řečeno dříve, kromě hloubky se kvalifikace rovná asi Advanced Open Water Diverovi u PADI, kde jsou jednoduše míň přísní. Jeden by ale zas řekl, že BSAC je totálně vysazený na bezpečnost.

Já jsem nejvíc bojovala se sundáváním a nandáváním masky – nejdřív v bazénu a pak i v té příšerně slané vodě. Když už jsem ale zvládla si tu masku sundat, odečíst, kolik mi ukazují prstů, nandat si ji a uskutečnit ponor, bylo jasno. Asi jako když si jednou zvládnete useknout malíček, tak už vždycky :-D Dneska už si dokážu masku vypláchnout za 5 vteřin za plavání, i když se furt chápu, co jsem na tom měla. Ivanovi nedělá viditelný problém od začátku zhola nic… hmmm.

V Perském zálivu toho k vidění moc není. Korálové útesy jsou tu zřídkavé, je tu ale zase spousta umělých útesů a dále na moři i vraků. Sice nemůžeme vyloženě dovnitř, ale jinak podplavávání a kroužení kolem lodních šroubů je celkem sranda. Taky je tu dost malých ryb (omlouvám se, znám je často jenom anglicky) jako angelfish, batfish, tuňáci a clownfish (Nemo) a jen pár velkých, jako jsou velrybí žraloci nebo delfíni. Velikáni jsou tu ale k vidění doooost zřídka, obzvlášť při nejčastějším potápění z pláže. A taky bych málem zapomněla na tu největší potvoru – stonefish. Představte si tu nejošklivější rybu, co jste kdy viděli, nafoukněte ji, obraťte naruby a nechte obrůst mechem a kamením :-) Je hodně jedovatá, takže se doporučuje tak maximálně okukovat z uctivé vzdálenosti, a je tudíž hodně líná. Ale člověk by nevěřil, jak je příroda designérka k někomu nemilosrdná. Ale vzhled taky není všechno, že? Možná má ta masová vražedkyně dobrý charakter :-D

Taky jsme naznali, že potápění je možná nejmíň elegantní sport na světě. Lidi si vehementně plivou do masky, slintají do regulátorů (údajně se do nich dá i v pohodě zvracet, když je potřeba :-D), močej do moře, hekají při nošení bomb a sprostě nadávají, když si ji postaví na nohu. Ani nějakým fešáckým oblečením se to nedá dohnat – když ne postavě nelichotivý neoprén, tak kukla a regulátor do pusy veškerou eleganci dokonale zazdí. Možná nějaký fajnový computer by to mohl zachránit (Suunto D9) nebo podvodní MP3 přehrávač, ale to je slabá útěcha.

Dost často se nás lidi ptají, proč nemáme z moře žádné fotky. Je to snadný – nemáme na to výbavu a donedávna jsme byli rádi, že se umíme v tom rybím světě udržet při životě :-) Ale už v tom podnikáme určité kroky. Například jsme omrkli, jaké existují potápěcí foťáky. Verdikt zní, žádné. řešením je jedině a pouze podvodní pouzdro. Nebo, jak se shodli lidé na mnoha fórech, jednorázový Kodak. Asi začneme s ním, aspoň na zkoušku, co to opravdu dělá. Dovedu si představit dost masivní rozdíly v barvách a vzdálenostech, ale co už… zkusit se to musí, i kdybychom se k tomu nikdy neměli vrátit. Jestli chcete ale omrknout nějaké hezké fotky z katarského potápění, tak Frank je v tomhle celkem profík. Dokonce nám slíbil, že v úterý přinese DVDčko z potápění s mantami na Seychellách!

Začínáme taky vybírat pořádné vlastní vybavení (hlavně BCDčko – vyvažovací vestu, kterou chci prostě svoji), studovat potápěcí lokality všude možně na světě, slintat nad fotkama, ujišťovat se, že setkání se žralokem není skoro nikdy nebezpečné (ve smyslu, že žraloci na nás vůbec nejsou zvědaví) a tak vůbec do toho tak nějak hlouběji zabředáváme. Je to zas nový obzor – sport, ale taky svérázná komunita, nádherná příroda, pro nás exotické cestování, moderní technika… Moc se v tom zatím nevyznáme, ale dejte nám rok dva, snad budeme mluvit jinak.

A na tu zimu bychom opravdu rádi někam pod hladinu. Už máme nějaké lokality v merku, ale zatím je předčasné o tom mluvit. Ale těšit se, to zvládáme skvěle.

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?