Random header image... Refresh for more!

Koňská sobota

O víkendu se Ivan ambiciózně rozhodl dodělat zbylé 4 hodiny z výcviku na Dive Leadera, aby mohl hned po dovolené naskočit na Open Water Instructora. Takže jsme strávili 2 dny na pláži v ukrutném vedru a ve vodě s ukrutnou dřinou, ale stálo to za to! V Kataru jsou totiž nyní k vidění mořští koníci.

Ovšem musíte si je najít…

Je to nádherné zvířátko – hlava koně s velkýma očima, drobná ouška, vypracované tělo… akorát místo kopyt džinovitý ocásek, kterým se koník fixuje do svého aktuálního prostředí. Párkrát jsme ho už viděli za sklem v akváriu, třeba ve Vídni, v Londýně nebo v Singapuru, naživo pak konečně na Sulawesi. Ta tělesná dokonalost a zároveň bezprostřední blízkost jsou ohromující.

Zprávy o koníkovi chodí už asi půl roku, je ale obtížné ho najít. Jednak se pohybuje a jednak je pozorované území dost rozsáhlé a taky ten maskovací kabátek… Prostě kdo ho našel, měl kliku.

V sobotu jsme se potápěli ve “druhé vlně” (tj. seděli jsme na pláži jako back-up pro první část potápěčů), a tak jsme věděli, že se koník nejen našel, ale taky kde asi – na laně u jednoho z vraků lodi. Když jsme se k němu ke konci ponoru dostali, zbývalo jediné – pečlivě prohledat celé lano a jeho bezprostřední okolí. Naštelovala jsem se tedy horizontálně podél lana vedoucího asi 30 cm nade dnem a pomalu se sunula směrem k pobřeží. Korály. Hvězdice. Koráli. Koník! Obmotaný kolem smotku provazu visícího z hlavního lana. “Rychle sem!”, gestikulovala jsem a předváděla směšný signál “cválání na koni”. Podvodní smích a potlesk a už jsme ho ze všech stran prohlíželi. Zblízka, zdálky, kde má ploutvičky, jaké má zbarvení. Byl to krasavec!

Na dalším ponoru (o asi hodinu a půl později) jsme ho měli to štěstí znovu najít, i když asi o 2 metry jinde. Já jsem ho úplně přehlédla, ale na to jsme měli naštěstí ještě další 2 páry očí. Jak poznamenal jeden z našich kamarádů, bylo by o tolik jednodušší, kdyby ho někdo maličkým droboučkým lankem přivázal na fixní místo a rozmístil po potápěcí lokalitě rozcestníky “tudy ke koníkovi” :-). Ba ne!

Čas ukáže, jestli se zde koníci více rozmnoží, nebo jestli si je nenechavci pochytají do osobních akvárií nebo k usušení. Achjo, držíme palce!

Bohužel jsme si s sebou nevzali pod vodu foťák (Ivan dodělával výcvik na Dive Leadera – vyzdvihování závaží a taky osob v bezvědomí, resuscitace při evakuaci z vody na břeh, dýchání z rezervního zdroje jako příjemce i dárce, vyvažování atd.), a tak jediný důkaz o přítomnosti mořského koníka tuto sobotu na Old Club Reefu je tento…

Plavení

:-)

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?