Random header image... Refresh for more!

Ramadán v létě

Ze středy na čtvrtek nový měsíc na obloze nezahlídli, a tak Ramadán vyhlásili na sobotu 22. srpna – den po předpovězeném kalendářním termínu. Plus mínus jeden den, přijít to muselo. Opravdu nejotravnější na tom je, že na dodržování všemi osobami dohlíží policie a jí k ruce přísný tresní zákoník:

“Adults found eating or drinking in public between dawn and dusk (the fasting time) during the holy month can be taken to task, said [lawyer] Mohsin Thiyab Al Suwaidi. The act attracts up to three months of imprisonment or a fine of up to QR3,000 or both under Article 267 of Qatar’s criminal code.”

“Dospělí, kteří budou mezi úsvitem a západem slunce (postní čas) v průběhu svatého měsíce přistiženy na veřejnosti při jídle nebo pití, budou  vedeny k odpovědnosti […] Přestupek může být potrestán 3 měsíci vězení nebo pokutou až 3000 riyalů (15 000 Kč) nebo obojím […]”.

Bleh. V kombinaci 45stupňového vedra a 75% vlhosti čirý nesmysl. Protože co “správný” katarský muslim udělá? Většinu dne prospí a většinu noci projí! (Co se ještě nesmí?)

Pochopitelně je všude přes den zavřeno a otevírací doba je prostě “večer”, kdy se všichni hladově nahrnou buď na jídlo nebo na ramadánové slevy. Něco jako vánoční výprodej – mínus koledy :).

Pozitivní na tom taky je, že pracovní doba je výrazně kratší, i když stejně provázena letargií. A taky že se Ivan musí ráno doma najíst, což je možná jediná příležitost v roce, kdy spolu kdy snídáme. To budou kočky ráno koukat, co se to děje! To, že dorazí po práci hladovej už nebude taková novinka. I když možná zase dojde na “tajné porady” v uzamčené jednačce, ze které se uprostřed dne bude ozývat mlaskání místo alhamdulillah. No nevim – vadí Hospodinovi, že muslimové neslaví Vánoce? No tak já budu přes den o Ramadánu jíst, to se na mě Alláh nesmí zlobit. Ale doma samozřejmě, šetřím na lepší věci než kauci z basy, že?

Ramadán Kareem. Ještě 27 dní… a pak dovča!

3x reakce nize

1 domink { 24.08.2009 v 10:40 am }

Vždycky jsem měl ten pocit, že Alláh a Hospodin je/jsou jeden a ten samej chlápek….

2 Veronika { 24.08.2009 v 11:08 am }

Anebo ženská :).
To je dobře, že máš ten pocit; já jen někdy, když slyším ty interpretace.

3 domink { 24.08.2009 v 2:56 pm }

… a veškerý náboženský spory jsou jen o tom, kterej z messengerů byl větší frajer…

Chcete neco dodat?