Random header image... Refresh for more!

Cenzurováno – co je moc, to je moc

Měla jsem dřív takovou vizi (z níž jsem samozřejmě vyrostla), že písemnou práci z okruhu Politické systémy napíšu o Kataru – emír, parlament, volby a takové ty věci. Ale stačilo mi přečíst si ústavu s celou tou svobodou slova a konfrontovat ji s realitou. Takže z toho sešlo, ale aspoň vám přiblížíme, jak to taky někde může fungovat a že i taková ústava může být lež jako věž.

Ode dneška Katar blokuje Flickr, server na sdílení fotek s desítkami milionů uživatelů, a to už je i na mě dost za hranicí snesitelnosti. Cenzor už ode mě jeden peprný e-mail dostal, ale tady se státní úřady bohužel nenamáhají s odpovědí. Vlastně by mě docela překvapilo, kdyby to četli :-(

Flick na shitlistu

Qtel, jediný poskytovatel internetu v Kataru, údajně vlastní nějaký sofistikovaný systém, který na kritická vyhledávaná slova vyhazuje zákaz konkrétní stránky. Zcela pochopitelně jsou mezi nimi slova ze skupiny “sex” a spol. Pak někoho napadlo nenechat se obelstít a zařadil do systému i slova skupiny “Lolila” (thajské Lolita Bungalows, které zdaleka nejsou žádný bordel na pláži, proto neexistují). Vrcholným nápadem bylo vytvoření black-listu stránek (domén 2. úrovně), do kterého spadne každá, která se proti některému z pravidel “slušnosti” prohřešila.

Osobně mě po technické stránce udivuje určitý mechanismus, který je aplikován na obrázky. Pixel růžové plus pixel bílé ve správném uspořádání a oops, tady by nám omylem vykouklo ňadérko :-)

Kromě již zmíněného Flickru, kde hostíme několik fotogalerií, nevidíme taky třeba Revue iDnes, Rodina nebo Žena-in. Uff, bude to ještě boj.

4x reakce nize

1 mum { 09.05.2007 v 12:55 pm }

skúste ešte novycas.sk alebo plus1den.sk.
Asi to bude podobné, ale behaving is in this region “tabu” .Možno len oficiálne ale čo už….
vydržať, veď napr. v Let dance sa to stalo…… a konkrétne u pani H. Vondráčkovej aj viac ako len ňaderko.
m

2 Veronika { 09.05.2007 v 8:21 pm }

UPDATE: Tak nám to zase rozchodili. Vypadá to, že nastavený proces je asi tento: PROHŘEŠEK -> ZABLOKOVÁNÍ SYSTÉMEM -> STÍŽNOST -> (LIBOVOLNÁ DOBA) -> PŘÍPADNÉ ODBLOKOVÁNÍ RUČNĚ. Aspoň, že tam seděj \\\”rozumný\\\” lidi a naše ztrápený (rozuměj agresivní) maily čtou :-)

Náš momentální happy-ending nic nemění na faktu, že cenzura sucks a místo stovek stránek nás tu strašej s nezákonným obsahem. No né?

3 Veronika { 04.06.2007 v 2:22 pm }

Do seznamu nefunkčních stránek nově přidávám http://www.onadnes.cz :-( Přibylo tam v poslední době něco extra závadného (viz pravidla v článku?)

4 Veronika { 25.09.2007 v 11:34 am }

A přidávám jeden opravdu zajímavý a všeříkající článek z 18.9.07: http://www.qatarliving.com/node/36042 (anglicky). Ve stručnosti se zde praví, že Qtel, jediný internetový poskytovatel v Kataru, nemá s cenzurou nic společného, že za to mohou “právo-vymáhající katarské organizace”. Já myslím, že kecají, když nekomentují ani to, jestli příští rok příchozí druhý operátor bude blokovat stejně ;) Ale však uvidíme.

Chcete neco dodat?