Random header image... Refresh for more!

Merry Married Christmas

Neměli jsme sice zimu, sníh ani rodiny po boku… ale měli jsme dvoje Vánoce, dvoje hody, dva stromečky, dvoje dárky a dva nové páry, které tráví první Vánoce ve stavu manželském :-) Takhle se na tom dá taky vidět spousta pozitiv, ne?


Fáze 1) České Vánoce

Začalo to umělým stromkem. Chvíli nám trvalo, než jsme našli takový, který by se nám aspoň trošku líbil a nevypadal jako vylisovaný v Číně za tři padesát (což asi stejně byl :-) Nejzajímavější na našem přebírání stromečků byl asi fakt, že prakticky nikdo tady neviděl živý jehličnan a dá se tak těžko popsat, co konkrétně té a té obludě schází ke kráse. Nakonec máme stromeček opravdu výstavní a líbí se nám. Uff.

Pomalu si zvykáme, že jednoduchá jídla, která máme rádi (bramboračka / vepřový řízek / knedlíky) jsou v Kataru obtížná až nemožná. Pro vánoční večeři je ale třeba překonávat překážky, a tak jsme nakonec ukuchtili vše potřebné nebo to nahradili něčím neméně dobrým. Protože české Vánoce jsou hodně založeny na kaprovi, eventuelně Brožovic na houbách – vypadlo nám z toho slovenské menu: oplatky s česnekem a medem, zelňačka, čočková polévka, bramborový salát a ryba. Myslím, že všem chutnalo tak, až se za břicho popadali :-)

Nejsem zrovna velká pekařka, ale když jsem v jedné z Lissiiných kuchařek objevila “kočičí dort”, nešlo ho nezkusit. Uplácala jsem ho jako vánoční překvapení schovaná v sousedovic kuchyni :-) Na výsledek jsem poměrně hrdá, i když jsem marně pátrala po někom, kdo má tyhle sladké dorty rád. Půlka kočky tak ještě skončila v mrazáku na neurčito.

Ostatní pečení se omezilo na perníčky (není tu k sehnání perníkové koření, tak jsem ho musela taky nějak laboratorně smíchat – věřili byste, že v “gingerbreads” není ani špetka zázvoru?!?) a vánočku, co se ne a ne dopéct. A snědla se – haha!

Co mi letos opravdu chybělo, byly pohádky. Prozřetelnost tomu ale chtěla, že jsme ze své hromady DVDček vyhrabali S čerty nejsou žerty, které i díky anglickým titulkům slavili poměrně dobrý úspěch.

Fáze 2) Australské Vánoce

25. prosince je v Austrálii prostředek léta – obvyklé klima jsou lesní požáry, na které letos taky došlo a které nakonec přinesly dokonce sníh! To už je ale opravdu klimatický bordel.

Neesonovci shánění stromečku přeskočili a vlastnoručně vyrobili půlmetrový strom z čokolády. Je výstavní – zvlášť proto, že na něm čokoládky ubývají pomalu, neb už na sladké nikdo nemůže ani očkem pohlédnout.

Povečeřeli jsme salát z rukoly, rajčat a mozarelly obložený seafood (pro mě bez toho, díky moc), gratinované brambory, grilovanou zeleninu a krocana s nádivkou a cranberry sauce. Bohužel se nedal sehnat krocan pro 3 lidi, a tak se menu omezilo na gigantické krůtí stehno… jak do něj ale dostat nádivku se nepodařilo zjistit, a tak byla tato opomenuta na kraji stolu a následně zlikvidována :-) Vrcholem večera byl Christmas Pudding, kterému byla věnována péče po celý uplynulý týden (a prý je to ještě extrémně málo). Byl vynikající, ale myslím, že i jeho osud ukončí mrazák.

Vánoce to v samém důsledku byly opravdu vydařené. Jsme vděční jeden za druhého, za nové známé, nový osud, skvělé jídlo a … myčku :-) Veselé Vánoce vám všem! Pochlubte se se svými highlights v komentářích – těšíme se!

8x reakce nize

1 blanka { 07.01.2007 v 9:35 pm }

Ahoj Verco, teda, za ten dort mas u me velikej obdiv, to bych v zivote nezvladla, zdravim Blanka

2 J { 08.01.2007 v 9:42 am }

Posli kocku do Stupartske – tady se spase

3 Mama { 08.01.2007 v 1:49 pm }

Ahoj decka,
tak a máme to aj my za sebou. Som rada, že ste sa “pochlapili” a pripravili si nejaký mix zvyklosti a užívali Vianoce.
Musíme sa ešte naučiť šuhajdy a typickú makovú a orechovú rolku, bez toho nie je možné zvládnuť vianočné a povianočné raňajky.
Na šuhajdy môžete dôjsť ešte aj teraz
Ale na poprvé sa Vám to aj tak SUPER vydarilo.
I napriek tomu ste nám chýbali!!!!!!!!!!!!! Ja som si nemala ani s kým pripiť, vieš u nás nikdo nepije víno.
Silvester u Ivetky som musela ja zatvárať s Marošom ráno o 5.00 hod, čo musíte uznať na staršiu dámu / pani v červenom/ je to aj tak uctihodný výkon.
Inak O.K. Hľadala som Vás na obrazovke pri 1/2 final and final “ATP tenis”, sedeli tam ľudia vo vetrovkách a veľkých šáloch ale Vás nikde , asi ste si ešte užívali výlet. Ako som zistila, tak počasie máme asi rovnaké. Na lúkach, kde sme sa minulý rok lyžovali sa teraz pasú ovce.
Tak čaf. Ohláste sa.
mum

4 (Blance) Veronika { 08.01.2007 v 2:03 pm }

Nakonec to nebylo tak těžké, spíš nekonečně zdlouhavé :-) Takže ve výsledku je to sranda, kterou si zas na chvíli odpustím! Šťastný nový rok.

5 (J) Veronika { 08.01.2007 v 2:03 pm }

Uplácám vám novou, až se na vás přijedu na jaře podívat :-)

6 (Mamke) Veronika { 08.01.2007 v 2:07 pm }

Moc zdravím! Koukám, že musíme přijet zachránit minimálně ty vinné zásoby, aby se nezkazily :-) Na šuhajdy a rolky nedošlo – opravdu jsme byli přeslazení až hanba… i když kdybych přibrala aspoň 10 kilo, tak by se mi tady líp vybíralo oblečení :-))))) A to já si radši počkám zpátky domů. Z Qatar Open jsme po návratu z Ománu stihli jenom finále (Murray vs. Ljubicic) – bylo 18 stupňů :-)

7 Mamka { 08.01.2007 v 3:29 pm }

Ahojky, vítám vám zpátky!!! Vánoční počasí tu bylo stejné jako na Slovensku, jen ty ovečky chyběji, včera v Liberci bylo přes den 7 st., jinde v republice hlásili až 13 ! Takže se klidně utěšujte že lyže byste letos neužili tak jako tak.
Na vánoce jsme byli čtyři, Honzík byl u nás i večer. Takže jsme pekli tradičně houbovník, klobásky, řízky a i rybu. Tentokrát lososa. Honzík s Lenkou si dali a táta byl rád, že to není povinné. Už když to viděl v mrazáku, tak se strachoval. Cukroví se povedlo, ještě máme zásobu perníčků a slepovaných koleček, ale protože vždycky když se talíř vyprázdní, tak ho rychle doplním, tak se zásoby ztenčují. A perníčky ve sklepě na tebe klidně počkají až do velikonoc, tam se jim nic nestane. A s tím tvým dortem jsi mě ohromila, takový by snad nezvládli ani profíci.Jsi šikulka! Dneska už uklidím adventní věněc, věnec na dveřích už opadává, svícen. Stromeček ještě pár dní nechám, zatím vidím, že na protějším kopci jich ještě pár pomrkává, že nejsme zdaleka poslední. Mějte se !!!

8 Mamka { 10.01.2007 v 5:39 pm }

Tak jsem si právě doprohlédla obrázky z Ománu, no to je nádhera. Ale myslela jsem, že se podíváte víc do hor. Silvestra jste koukám oslavili jak se patří vesele. Jen tak dál, cestovatelé!

Chcete neco dodat?