Random header image... Refresh for more!

Al Jazeera English

Středa 15. listopadu asi tak milionkrát zviditelnila Dohu na mapě světa, když (na západě “kontroverzní” a na Středním Východě oslavovaná) televizní stanice Al Jazeera spustila 24/7 zpravodajství v angličtině. Má být určeno pro 80 miliónů domácností po celém světě – podle generálního ředitele nejvíc ze všech mezinárodních zpravodajských kanálů.

“We would like to be the voice of the voiceless, and bridge the divide between south and north, and east and west” (Gulf Times, 15. 11. 2006). Taková je vize Al Jazeera English. My chytáme vysílání na satelitu společně s BBC World a EuroNews, takže to může být zajímavé srovnání.

Pro Al Jazeera English pracuje 300 reportérů po celém světě, servis pro newsroom v Doze by mělo v “peak hours” obhospodařovat 70 lidí 45 národností. Zvláštní redakce jsou vyhrazeny pro Střední východ a Irák, obě budou úzce spolupracovat s “mateřskou” Al Jazeerou. Doha zajistí denně 12hodinové zpravodajství, na které navážou 4hodinové relace z KUala Lumpuru, Londýna a Washingtonu D.C. (v pořadí podle pohybu slunce).

I online verze na adrese www.aljazeera.net/english se dočkala re-launche a stojí za shlédnutí pro přehlednost a uvědomění si, jak málo se česká média věnují událostem ve světě (ev. mimo Evropu a USA). Na druhou stranu je AJ možná až příliš středovýchodně sebestředná :-(

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?