Random header image... Refresh for more!

Blokáda Kataru končí

To už si asi ani nepamatujete, kdy, jak nebo vůbec proč Katar všechny sousední státy odřízly – od vzdušného prostoru, moře, pozemních hranic, diplomacie, studia, jídla, léků, stavebního materiálu, mezinárodního překladiště zásilek… Tři a půl roku a celé Trumpovo prezidentství jim to vydrželo.

Tento měsíc byla ovšem na sněmu GCC v saudském Al Ula za vzájemného objímání podepsána dohoda o otevření hranic, obnovení diplomatických vztahů, nevměšování se do vnitřní politiky a o celkovém návratu do stavu před červnem 2017. Bližší informace nejsou známé, ale z původních třinácti požadavků Katar nesplnil nic. A už požadovány nejsou, prý to byly jen návrhy :o).

Letecké koridory jsou konečně znovu otevřené – pro Qatar Airways je nejdůležitější ten saudský a bahrajnský, kterými mohou prolétávat na západ a jih, což podstatně zkrátí a  zjednoduší většinu letů. Minulý týden se taky otevřel (jediný) pozemní přechod v Abu Samra a v tomto týdnu se obnovují i přímá letecká spojení do UAE, KSA i Egypta. Ne že by to kdovíjak umožňovalo cestování, protože je tu stále covid a do Kataru se nelze dostat bez povolení, následné hotelové karantény a plejády PCR testů, ale řeší to například rozdělení rodin nebo zásobování.

Qatar-Air-Cargo-Routes

Teď dořešit ty mezinárodní soudní spory – o porušování dohod o obchodu, vzdušném prostoru, o lidských právech nebo o neplacení za televizní fotbalové přenosy.

Tu nejhorší (a nejdražší) část krize má Katar asi za sebou a odchází z ní autonomní a o fous soběstačnější. Akorát ta pandemie nám ty světlé zítřky kazí a mistrovství světa ve fotbale 2022 se sakra přiblížilo. Stejně jako pro tokijskou olympiádu by to byla katastrofa, kdyby se neuskutečnilo.

albayt

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?