Random header image... Refresh for more!

Ramadanový stan

V průběhu letošního Ramadánu se nám dvakrát podařilo navštívit Ramadan Tent – společenskou událost spojenou s bohatou iftárovou večeří. Přiznávám, oba “stany” pořádaly pětihvězdičkové hotely a o stan se tedy v pravém slova smyslu nejednalo, ale tradiční název a dekorace tomu zůstala. Opravdických stanů obsypaných lidmi a zvoucích hlasitou arabskou muzikou a vůní pečených jehňat je po Doze mraky.

Dámám je pro tuto příležitost doporučeno striktněji dodržet “dress code”. Po dlouhé době jsem zase stála před otevřenou skříní se slovy, že opravdu nemám co na sebe. Vyřazením oblečení nad kolena, bez odhalených ramen (ideálně loktů), s výstřihem, příliš teplého (venku 37 stupňů) a toho, co se nehodí do společnosti, mi toho zbylo opravdu pramálo. Něco se našlo, ale čeká mě velký shopping.

Večeře začíná velmi pozdě a teoreticky může trvat až do rozednění. Po vyhlášení iftáru (přesný čas, kdy po západu slunce je dovoleno jíst a pít – hlásí televize, rádio, denní tisk a kanonáda) kolem páté až půl šesté odpoledne se scházejí rodiny a do společnosti vyrážejí až kolem osmé. Večeře složená z desítek druhů předkrmů, salátů, mas, příloh, ovoce a sladkostí (Ed to nazval “One month of ultimate Christmas Eves”) je vždy doprovázena bohatým společenským programem – obvykle se jedná o více či méně zajímavou hudební, taneční či divadelní produkci (ukázky z Koránu).

Na začátek večeře jsou hostům nabídnuty různé druhy ovocných šťáv, které si lze rychle oblíbit. Jsou vychlazené, husté a vyrobené z čerstvého ovoce, na přání je k dostání prakticky i jakákoli směs. Pomáhají hladovějícímu žaludku “nastartovat” se. Blanka Matragi ve své knížce uvádí, že se například v Libanonou na úvod podávají ještě datle na znamení toho, jak málo člověku stačí k přežití.

Večeře je zakončena dezerty, na které si Arabové skutečně potrpí, kávou nebo čajem s oříšky a tradiční shishou. Ovoněné (ale ne omámené!) a spokojené pány si pak manželky a sluhové odvážejí domů.

Je také obvyklé, že se na těchto akcích prezentují komerční firmy se svými projekty a také charitativní organizace. Čím více jsou lidé o Ramadánu skoupí k sobě, tím více by měli být štědří k potřebným (Ramadan Kareem).

Ramadán skončil v pondělí 23. října poté, co “nebylo podáno svědectví o spatření srpku nového měsíce Shawwal”. Stejně jako v Saudii, Bahrajnu, Kuvajtu, Spojených arabských emirátech, Jemenu nebo Libanonu tak byl 30. dnem ukončen postní měsíc. Následován byl třemi svátečními dny – Eid Al Fitr, které muslimové tráví s rodinami, výletováním nebo jiným bohabojným odpočinkem. Btw. ne pro všechny Ramadán skončil – kromě toho, že existují výjimky pro děti a těhotné ženy (jenž Ramadán nedrží vůbec), může někdo půst nahrazovat. Například kvůli nemoci nebo zahraniční cestě je povoleno Ramadán porušit s tím, že si dotyčný dny mimo půst nahradí.

Stany se nám skutečně líbily a celá atmosféra velmi připomíná naše Vánoce. Rodinná pohoda, přátelská posezení, slavnostní nálada a alespoň sem tam nějaký ušlechtilý skutek pro sebe či ostatní. Ani nezáleží na tom, jaký svátek si k této příležitosti vybereme – tuhle atmosféru by si neměl odepřít nikdo.

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?