Random header image... Refresh for more!

Škola neškola – podzimní co-op 2017

První letošní komunitní škola je za námi, tak se na to pojďme podívat. Je to fajn patřit do komunity podobně smýšlejících lidí, nikdo se ničemu nediví, tak nějak se chápem. Sejdeme se, něco se naučíme, hodně si pohrajeme … a jdeme si zase hrát a učit se každý po svém. Ten respekt k tomu, že je každé dítě jiné, se hrozně silně prolíná celým tímhle programem.

IMG_8708

Aneb s domácí školou se nezačíná, do toho prostě spadne člověk už v plenkách, ani neví jak :-D.

Sárunka se letos zařadila mezi Littles (3-4 roky), o rok dříve než tehdá Theo. Nemá to, pravda, těžké – učím je já a její nejoblíbenější teta Jackie :-D. Tentokrát jsme pro ně připravili hru na povolání. Začaly jsme tím, že jsme se jich ptaly, čím by chtěli být, povídali jsme si o tom, co dělají jejich rodiče, a co dělají jiní lidé, které znají… Čím ONI tráví svůj den, co JE baví, proč následovat své záliby a kéž každý dělá, co ho baví! Malým dětem to skutečně není potřeba vysvětlovat, ale je dobré si připomenout, kam má to vzdělávání směřovat :).

Součástí každého setkání byly tématické písničky a knížky, senzomotorické aktivity (hlavně se pořádně zmazat), vyrábění (a/nebo omatlat barvou), “věda” a samozřejmě pořádná svačina :-D. Vždycky se také snažíme mít pro děti něco na doma, s čím si mohou hrát dál (kuchařské čepice, vlastní lékárničku a podobně).

Asi nejoblíbenější bylo farmaření a vaření, ale ani veterina (s návštěvou živého kocoura, králíka a želv) samozřejmě nezapadla. Sárunka chce být ovšem doktorka :-).

IMG_8360

Celá naše kuchařská skvadra. Plná břicha, to je skoro základ :-D

IMG_8712

IMG_8353

IMG_7423

Čtení bylo hodně oblíbené

IMG_7142

Pěstujeme fazole, ještě teď jich máme plný balkón

IMG_8685

Želva na návštěvě

Theovi jsem jednoduše přečetla všechny nabízené kurzy pro Youngers (5-8 let) a nevěřila jsem vlastním uším, když si vybral Games (popisované především jako deskovky a hlavolamy) a Story Time (čtení s kreslením čtenářského deníku). Že bych mu to zapsala do českého školního portfolia tedy nehrozilo (pod čím bych to tak asi uvedla :-D), ale zase bylo asi potřeba mi připomenout, že jeho priority jsou pochopitelně jiné, není to žádná škatule :-). A tak chodil na svoje games a story time, kreslil, hrál, poznal nové kamarády… a pěl ÓDY na to, jak ho to strašně baví. Vlastně se nedivím :). Jeho kreslený deník je ovšem něco na památku :-D.

IMG_4922

IMG_4923

IMG_1690

Šachy vyšly z her jako vítěz, teď si je přeje k Vánocům

IMG_1527

IMG_1567

Četlo se ze sbírky povídek Beatrix Potterové (Peter Rabbit), ale skoro čistě klučičí sestava do příběhů ráda dokreslovala svoje. Šípy, krev, i zombíci se našli :-D. 

IMG_1571

IMG_8405

Občas se nám Sárčina školička hodí i do prvouky. Náhodička, co :-D

A co Zojinka? No ta už se taky pěkně učí!

IMG_8082

S Havannou se před minulým co-opem narodily a už nám tu skoro běhají! x-)

IMG_5102

A už se těší, až jim to lepidlo nikdo nebude furt brát :-D.

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?