Random header image... Refresh for more!

Zahrada v létě: pokračování fotosérie

Tak ten atlas ptáků, ten jsme si pořídili! Stál tak nějak podobně, jako je vyraženo na obalu, jen měna už se nejmenuje československá :-D. Ptáků sem létá překvapivě hodně, hopkají v trávníku, sedí na plotě nebo na stromě, taky se jim líbí v sousední “zahradě” (nezastavěné džungli), dokonce se chodí koupat! do improvizovaného pítka na terase. Tady jste na vesnici, paninko.

Ze třech ovocných stromů (nízkých polokmenů) nám na jaře jako jediná kvetla meruňka, a tak jsme čekali, zda přinese i nějaké plody. A měla jich 13! Velmi dobrých, sladkých, oranžových meruněk. Jabloň a hrušeň na svoje květy a plody teprve čekají.

Muchovník, jeden ze dvojice “stromů v trávníku” jsme museli nechat úplně vyměnit, protože loňské post-sázecí vedro nerozchodil. Teď vypadá poměrně zdravě, jen na podzim ořezat pár větví, aby postupně zahoustl a snad příští rok vyplodil svoje sladké jeřabinoidní plody.

Krásně se letos daří jahodám, rajčatům, kukuřici i salátům. Výborná byla josta, z jednoho dvouramenného keříku jsme posbírali plnou misku výborných bobulí. Druhou půlku jsme nechali “ještě den dva dozrát”, ale ptáci byli jiného názoru :-P.

Několik keřů a trsů květin nám kvetou, lákají motýly a včely. Kvetoucích ale máme celkově na zahradě celkem málo a ještě v takových střídmějších barvách.

Co je ještě nedořešené, je plot k sousedům, který bychom v příští sezóně rádi nechali něčím porůst a vyřešit tak částečné clonění. A dále keře ve falešném kulatém rohu mají kolem sebe místa a místa, aby se mohly rozrůst a pořádně zazelenit, ale jsou pořád malé a působí to tam trošku hole. Je potřeba tomu dát ještě čas.

V létě je fajn mít zahradu :).

IMG_7282

Dub je na místě už 8 měsíců. Těším se, až bude hustější, ale jinak už je to velikán a hází krásné a absolutně funkční stíny :).

IMG_7285

IMG_7287

Zvýšené záhony blahobytu

IMG_7286

IMG_7292

Přísavník vypadá, že letos narůstá méně, ale chyba lávky! Podlezl totiž potvora pod plotem a dalších 60 % rostlin je na zídce zvenčí. Je to tam hezké :-D. Příště víc pohlídat a postrčit víc paciček nahoru.

IMG_7290

Lesní jahody dozrávají skoro každý den.

IMG_7293

IMG_7291

All Summer Red – nádherný keř, který parádně narůstá a dlouho kvete. Jeden z aktivnějších ve falešném kulatém rohu.

IMG_7294

IMG_7295

Džungle mezi malým javorem, ozdobnými trávami a přísavníky

IMG_7296

Ranní rosa? Spíš pozůstatek ranní závlahy :-D.

IMG_7297

Dopolední stíny nad ovocnými stromy

IMG_7298

Javor na přední zahradě. Zde se ukazuje být mnohem slunečněji než se očekávalo, takže možná přijde na řadu nějaká reorganizace i zde.

IMG_7299

“Indiánská stezka” mezi jahodami. Pokryvné mechy se pěkně růzrůstají a přežívají i nájezdy kamenů a dětských nohou.

IMG_7301

Netřesk se zbláznil. Skalka je něco, co nám tu ještě chybí. Možná by mohla jít do rohu terasy, kde jsme plánovali pítko pro ptáky, ale je tam přece jen moc na ráně.

A nakonec letní snídaňový výhled. Už aby byl stůl i venku!

IMG_7304

Zima v naší zahradě
Jaro v naší zahradě

 

Zatim bez komentare

Zatim ani slovo.

Budte prvni!

Chcete neco dodat?